„Лошото момиче на българския тенис” Сесил Каратанчева е поредният герой в рубриката „Другата игра” на Деян Веселинов.

Момичето обаче вече е пораснала дала, а преди няколко месеца се омъжи. Нейната кариера започна много рано и премина през неочаквани обрати. Какво е на 14 да си сред топ талантите в света? Какво е на 16 да те накажат за 2 години заради допинг?  Какво е да се състезаваш за друга държава, за да оцелееш? Лична изповед на един човек, считан за бунтар.

Шеметното начало

„За мен тенисът започна на 5 и половина. Баща ми беше амбициозен, имаше нереализирана детска мечта и амбиция да играе тенис. На мен тенисът изобщо не ми хареса, но след първите детски турнири, победи, малко подаръци, глезене от родителите, малко ме подкупиха, определено.”

„Ако погледна назад, моментите в които съм била най-щастлива, това са успехите ми като юноша, бях №1, при жените започнах с успехи. Първите успехи са като да опиташ шоколад за първи път. 2004 и 2005 бяха феноменални успехи, постигнах много.  В същия момент си тийнейджър.”

За скандала с Шарапова и заканата „ще ѝ сритам задника”

„Ние бяхме в една и съща тенис академия навремето. Аз разбрах, че тр да имаме тренировъчен мач, но 20 минути преди него ми казаха, че не иска да играе тренировъчен мач, защото е чула, че аз съм казала, че искам да я бия. Изобщо не знам дали това беше истина, но когато се паднахме да играем на Индиън Уелс, ме попитаха дали се познававе и моят треньор ми каза да разкажа историята. Аз наистина я казах. Връщам се назад към този случай, на 14 години не бях обучена. След тази пресконференция имаше голям отзвук. От нашата световна федерация ми казаха, че не е правилно, не мога да казвам такива неща. Но и да мога да се върна назад, няма да го променя.”

За допинга

"11 януари 2006 може би наказанието ми влезе в сила. Чувствах се смазана. Беше много тежък момент, но не търся съжаление, част от мен и историята ми е. Мисля, че бях дадена за назидание, може би това, че си казвах винаги каквото мисля, може би това, че не влизах в рамка и не се съобразявах с някакви неписани норми."

За казахстанската авантюра

"Точно като авантюра. Не беше патриотично, но беше свързано с личен егоизъм и лично оцеляване. Когато ме наказаха, трябваше да върна всички пари, които съм изкарала и трябваше да почна от нулата. Нямах средства, нито семейството ми, да ме финансират. Всички тези разходи ние си ги плащаме, особено на по-малките турнири. Изборите бяха два - или да съм патриот и да стоя тук, или просто да отида и да правя това, което съм правила цял живот и което ми е работи и което е единственото нещо, с което знам да си изкарвам хляба. Избрах второто. Каквото и да са казали, каквото и да съм чувала по свой адрес, Казахстанчева, за мен няма съмнение, че ако мога да се върна назад, бих направила абсолютно същото.

Най-любими са ми патриотите, които са патриоти на теория, но си изхвърлят боклука от колата. Че той самият е тотален простак. Аз съм българка, имам български качества. Имаме няколко велики спортиста, които ги разкъсахме, Бербатов, Григор, Стоичков. Това не са хора, които крадат от заплатите на хората, това не са престъпници, гамени. Това са хора, които си изкарват прехраната по честен път, в чужбина ни знаят с тези хора.

Григор за мен, първото, което е, навсякъде е с флага на България, във всяко интервю казва, че обича България. Със сигурност е имал решения, за които хората не са били съгласни, но той е един спортист, не е политик. Гледа да направи възможно най-доброто за кариерата си."

За любовта, брака и децата

Мога много суперлативи да изкажа, просто добра душа, наистина. Това е важно, защото с този човек искате да градите бъдеще. Всеки казва амбиции, пари, това за мен не е толкова показателно. Честно казано, не знам, дали бих накарала детето си да играе тенис. В комерсиална точка дава доста, но доста тенисисти, Агаси, Щефи Граф, децата им не играят тенис. Със сигурност ще спортува, но не знам дали бих ги насочила към професионалния спорт. Не мисля, че ще имам типа амбиция, която баща ми имаше към мен.

„Лошото момиче на българския тенис? Може, това дори ми звучи като комплимент”, завърши Каратанчева.