Министърът на спорта Димитър Илиев участва на церемония "Младите шампиони на България", на която бяха отличени състезатели със значителни успехи през изминалата година. След нея Илиев коментира последните събития около ММС и задържаните с подкуп служители.

“Вярвахме, че младите са бъдещето. Променихме наредба 5. Който и даа дойде след нас, ще му е трудно да я разбута. В спорта не може да създадеш състезател за година-две. Това са големи усилия, труд...Тези хора заслужават уважение“.

„Хубаво е да кажем, че във всеки един спорт във всяка държава, финансирането идва от спонсори, рекламодатели, семейства. Държавата дава изключително много средства на спорта. Само ще кажа, че за 2023-а са изплатени към 70 милиона за спорт – огромна сума е. За нас е важно да направим перфектни условия. За първи път въвеждаме кондиционен треньор, рехабилитатор, лице, което разбира от наука. Ако мислим, че ще стане без наука...няма да стане“.

„14 квоти имаме, бих казал, че е изключително голяма цифра за квоти. Очаквам да са около 40. Има време до Олимпийските игри. Не бива да натоварваме спортистите със свръхочаквания, трябва да отидат добре подготвени и със силна подкрепа от треньори и федерации“.

Снимки: Startphoto.bg
61 снимки

„Стига да няма наложени рестрикции от Международната федерация, ще се проведе. То беше направено, за да се върне добрият имидж на спорта. От 2005-а България не е провеждала такова първенство. Федерацията по щанги е с ново и добро ръководство. Дано спортът тръгне напред, защото след борбата щангите са донесли най-много на България“.

„За мен е важно, че това се случи. Във всяка една система и екип може да има гнили ябълки. На кой какво му се върти в главата нямам представа. В спорта място за корупция и изнудване няма. След този случай може да вземем сериозни мерки и да изчистим името на Спортното министерство“.

„И двамата задържани се казват Иван Иванов. Той (б.р. - говори за бащата) е човек, който много уважавам като олимпийски шампион, имали сме една-единствена среща. Изразих му чест и почитания. Ние не си уважаваме треньорите – това ни е проблем, а миналата година бързахме да вдигнем заплатите. По отношение на служителя Иван Иванов – вече е отстранен или ще бъде отстранен. Няма място за недобър морал и ценностна система в нещо толкова положително като спорта“.