Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев гостува в "Пресечна точка" по NOVA. Той говори за различни теми свързани с бъдещето на спорта и бюджета.

„Досега средствата са давани на 100% без обективни критерии на кой да бъдат дадени. Често милиони са заминавали по малки населени места, където няма жители, не се използва тази иинфраструктура и т.н. Сега те ще отиват на места, където да се използват от максимално много спортуващи. Ние се опитваме прозрачно пред всички да сложим програмата и всеки да знае как ще бъде оценен неговия проект“, сподели министърът.

„Олимпийските спортове са с приоритет. Вчера направихме срещи с федерациите, представихме програмата. Мисля, че тя бе приета доста добре. Успяваме да повишим средствата за подготовка на елитните спортисти, ако досега с квота са взимали 3000 лева, то от другата година ще могат да взимат по 3800 лева“, каза още той.

„Стремим се да върнем престижа на треньорската професия. Сами разбирате, че без добри треньори няма как да имаме добри спортисти. В общи линии имаме всички условия за добър спорт през следващата олимпийска година“, допълни Илиев.

„Нургюл е типичният пример до какво води разединението в спорта. Когато има в конфликти в една общност като шахмата, големите губещи са именно спортистите. Тук е моят апел, заварих доста такива проблемни спортове, моят апел е към обединение. Спортът ни дава гордост и увереност. Опитвам се да сближавам хората в тези обществености“, завърши министърът на младежта и спорта.

Чуйте още във видеото.