Стартовете от Диамантената лига по лека атлетика Юджийн (САЩ) и Париж (Франция) през юни се отлагат поради пандемията от коронавирус, докато Осло ще организира "алтернативно състезание" на 11 юни, обявиха организаторите.

Състезанията в Юджийн и Париж бяха насрочени по програма съответно за 7 и 13 юни.

"Осло обяви плановете си да бъде домакин на алтернативно състезание по лека атлетика съгласно мерките за борба с коронавируса в Норвегия на 11 юни, първоначалната дата на старта от Диамантената лига в Осло", съобщиха организаторите.

Спортистите ще участват в надпревара в рамките на един час и ще спазват нормите за социално дистанциране. Пълната програма ще бъде потвърдена допълнително и подлежи на промени.

"Това е наистина положителна новина за спортистите и феновете, и обещава, дори и в този ранен етап, да бъде поредната страхотна вечер на лека атлетика от стадион "Бислет" в Осло", заяви президентът на Международната федерация по лека атлетика Себастиан Коу.

Следващото състезание от Диамантената лига е планирано на 4 юли в Лондон, след което на 10 юли в Монако.

Стартовете в Стокхолм, Наполи и Рабат, които трябваше да се състоят през май, бяха отложени поради глобалната пандемия, както и първите две състезания от календара за сезон 2020 в Доха и Китай.