Най-дълголетният български олимпиец Йордан Йовчев бе специален гост на представянето на безплатно мобилно приложение в помощ на учители, треньори и родители на деца и младежи с увреждания. Събитието бе организирано от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“.

"Възхищавам се на вас, деца! Благодаря ви, че ни мотивирате със своя несломим дух! Приветствам и Пловдивския университет за благородния проект и всички онези, които полагат усилия хората със специални потребности да не се чувстват забравени, а пълноценни“, сподели роденият в Пловдив гимнастик.

Олимпийските шампионки по академично гребане Сийка Келбечева и Стоянка Груйчева също изказаха своята подкрепа за децата с увреждания. В градината на хотел "Империал“ присъстваха над 100 малчугани и младежи с увреждания, занимаващи се със спортове като баскетбол и плуване. Някои от тях са медалисти от състезания, обясни координаторът на проекта от Пловдивския университет Таня Илиева.

"Децата с увреждания изискват любов и специални грижи. Със същите чувства подходих и аз към този проект“, заяви помощник-ректорът по проекти, научни и приложни програми в ПУ "Паисий Хилендарски“ проф. Невена Милева. Инструментариумът на проекта "Подкрепа за учители и треньори за планиране и организиране на приобщаващи спортни дейности“ е ценен с това, че помага на децата със специални потребности да работят заедно с другите.

На събитието бяха направени демонстрации на мобилен и онлайн инструмент за самооценка в помощ на пореподавателя или треньора при оценяване на изучения материал, споделяне на треньорски опит и прилагане на приобщаващи практики при различни видове спортове с участието на хора с и без увреждания. Опит споделиха треньори по баскетбол и таекуондо.