Анкетата „Спортист на годината“, която ежегодно коронясва най-добрия роден спортист след анкета до журналистите, няма да се проведе до края на 2020 г., съобщава „Мач Телеграф“. По традиция анкетата се отваряше за гласуване в началото на всеки декември, а малко преди Коледа беше церемонията.

Доскоро правата за организирането се държаха от „Нове Холдинг, но според информация на спортния ежедневник те отново са върнати при акционерите на „Народен спорт“. Имаше информации, че се изчаква да мине мачът между Кубрат Пулев и Антъни Джошуа и след това ще започне гласуването, но това така и не се случи. Покани за гласуването в анкетата за „Треньор на годината“, организирана от в. „Труд“, също не са разпространени. Повече яснота се очаква да има през януари.

Голяма е вероятността въобще да не се организират анкетите за Спортист и Треньор №1 на България за 2020 г. Причината е ясна – неравнопоставеността на различните спортисти заради проблемите в календара, породени от пандемията от коронавирус. Някои успяха да участват в престижни състезания, но други въобще не се изявиха през годината. В края на януари Министерството на младежта и спорта и Българският спортен тотализатор ще организират своя празник - „Нощта на шампионите“, където ще раздадат традиционните си награди, сред които и най-високото държавно отличие в областта на спорта „Венец на победителя“. Това може да се окаже и единствената церемония, на която ще бъдат наградени наши спортисти, отличили се с изявите си през 2020 г.