Българският състезател по скок на височина и треньорът му Георги Гетов знаят най-добре, колко трудно е да се извисиш на високо. По-сериозното изпитание обаче е да се задържиш и да надградиш нивото, което си достигнал. В преследването на тази цел участието на Олимпийските игри оказва безценно влияние.

"Това търпение, което успях да изградя по време на олимпиадата сега виждаме вече оказва влияние. Много по-спокоен съм и търпелив. Не прибързваме. Правим всичко стъпка по стъпка", сподели Иванов пред NOVA.

"Този малък състезател ни показа как се скача. Това него много го зарадва, защото при тях я няма злобата, единствено и само гледат да си помагат и да показват своите умения на сектора. Това, което и на Тихомир много му радостно му беше, че той беше застанал срещу световния елит и бе рамо до рамо с тях", сподели от своя страна Гетов.

Олимпийското минало вече е история и затова очакването за бъдещето е онова, което мотивира.

"В момента Тихомир е здрав, показва доста добри резултати в тренировките, оттам нататък очакваме вече стартовете да започнат", сподели още треньорът на българския лекоатлет.

Треньорът разкрива, че преди големите стартове през зимата Тихомир работи върху засилването от пълния разбег, защото скокът трябва да придобие цялостна завършеност в техническо отношение.

"Наблягаме повече на технически елементи в долната част преди отскока. Там има, не са пропуски, просто неточно, неправилно изпълнение, но не е нещо сериозно, мисля че с течение на състезанията и на сезона се оправя това. Успяхме да го направим преди олимпиадата. Мисля, че и сега ще успеем, не е нещо сериозно", заяви Иванов.

Преди най-значимото състезание за сезона – Европейския шампионат в зала Тихомир има планирани общо три старта.

"Ние с него си казахме, обещахме си едни на друг, ние сме екип в това нещо, да не даваме предварителни прогнози. Искаме наистина да очакваме да се случи най-доброто, искаме да направим личен резултат от летния, което е и най-желаното от нас", сподели Гетов, а Тихомир допълни:

"Надявам се да успея да подобря рекорда в зала през 2017-та, който е 231 сантиметра и с това да си осигуря и почетно място на европейското, но най-важното в момента е да се запазя здрав."

Точно месец преди началото на европейското в Белград, Тихомир стартира годината с участие на Националния шампионат, където изравни личния си резултат под покрив, за да спечели титлата с 225 сантиметра.

Надпреварата обаче бе специална за Тишо и защото неговият по-малък брат Михаил участва, успоредно с него, в по-ниската възрастова група за юноши под 20 години. За взаимната братската подкрепа по-големият Иванов споделя:

"Винаги когато сме си говорили след състезание, той наистина ме подкрепя, аз много благодаря, за което и на цялото ми семейство. И той като мен се труди, тренира ме заедно. Тази година направихме няколко лагера заедно, съчетаваме тренировките заедно, за да се набляга и на мен и на него, да не изостава с вниманието. Надявам се да се запази и той здрав. Малко по-психически му действат на него нещата. Виждате, колко е по-емоционален от мен", заяви Иванов.

Младостта и неопитността провокират Тишо да дава съвети на Мишо. Но какъв е бил последният?

"Той беше сега по време на състезанието, защото наистина времето му изтичаше, но явно не си е погледнал таймера, който изтича, има една минута, явно не го е погледнал и бързината да отиде до разбега му оставаха някъде около 30 секунди."

"Той не успя да се подготви, може би не подходи правилно и така малко спор към съдията, аз му обясних, че има една право на минута и там до 10-та, 15-та секунда му развяха жълт флаг, защото му остават 10-15 секунди, не съм сигурен в момента и му казах другия път да си прочете правилника, да не спори със съдиите, защото ще го санкционират, както мен днес", сподели още Тишо.

Братята Тихомир и Михаил Иванови - надежда и обещание за бъдещето на леката атлетика в България. Двама талантливи младежи, които потвърждават традициите на страната ни в скоковете и вдъхновяват за тяхното продължаване.