Президентът на УЕФА Александър Чеферин обяви, че ще се кандидатира за трети мандат начело на европейската футболна асоциация през следващата година, споделя Телеграф. Новината бе съобщена по време на среща на футболните федерации във Франкфурт, където ще се изтегли жребият за квалификациите за Евро 2024 в Германия. „Президентът на УЕФА Александър Чеферин използва възможността да благодари лично на всички 55 асоциации за писмата с подрепа, които е получил през последните няколко седмици. Това означава, че той ще се кандидатира за нов мандат на предстоящия през 2023 година Конгрес на УЕФА в Португалия“, съобщиха от организацията.

Последната дата за регистриране на кандидатите за президентския пост на УЕФА е 5 януари, преди гласуването на 5 април на сесията в Лисабон. Чеферин също нямаше противник през 2019 г., докато за първи път беше избран през 2016 г., когато победи холандеца Михаел ван Прааг с 42:13 гласа. Изборите през 2016 г. бяха предизвикани, след като Мишел Платини беше отстранен от комисията по етика на ФИФА след скандал за получаване на пари от бившия президент на ФИФА Сеп Блатер. Чеферин стана седмият президент на УЕФА през 2016 година.

УЕФА реши да не разширява Европейското първенство. Ще се запази формата с 24 отбора. УЕФА разгледа възможността да увеличи броя на участниците до 32 страни, съобщи Sky News. Организацията смяташе, че предоставянето на допълнителни места би обезценило квалификационния цикъл на турнира, правейки мачовете по-малко атрактивни и изисквайки основна промяна на формата.