Плувецът Цанко Цанков даде специално интервю в предаването "Здравей, България" по Нова. Българинът наскоро преплува протока Кук в Нова Зеландия, а вече си е поставил и нова цел.

"Върнахме се преди три дни след успешното преплуване на протока "Кук", който е един от седмте най-трудни в целия свят. Финиширах и с най-добро време за настоящата година." 

"Температурата на водата беше много никса, в средната част около 12 градуса. Предизвикателството е огромно, защото се стига до хипотермични кризи, но аз изплувах дистанцията от 30,5 км за 6 часа и 23 минути. Средната скорост на плуване беше около 5 км/ч, което е едно много добро темпо."

"През следващите дни ще имам кратка почивка. След това започва подготовка за преплуване на протока Молокай - най-дългият плувен маратон в света на Хавайските острови."

"Периодът ни е от 1-10 октомври. Дължината му е малко над 47 000 метра по права линия, но трябва да бъда подготвен за едно плуване от порядъка на около 60 км отново във водите на Тихия океан. Това, което е по-хубаво е, че въпреки огромното разстояние, температурата на водата е значително по-висока, така че няма да ми се налага толкова много да стискам зъби до самия край“., завърши Цанков.

Цялото интервю може да видите във видеото.