Около 300 състезатели от 40 държави ще вземат участие в европейското първенство по спортна гимнастика в Базел, Швейцария, което ще се проведе от 21-ви до 25-и април. България ще бъде представена от 4-има състезатели – Йордан Александров, Димитър Димитров, Дейвид Хъдълстоун и Исус Маринов. Хъдълстоун има олимпийска квота за Токио. Сега надеждите са Йордан Александров също да си осигури участие на Олимпийските игри, затова той ще играе многобой. Това обяви днес в пресклуб „България“ президентът на родната федерация по спортна гимнастика Красимир Дунев. Той поясни, че състезанието се очертава изключително трудно, с убийствена конкуренция, но подготовката на нашия отбор е добра. Постоянно се правят моделирани и контролни тренировки. Утре всички ще бъдат подложени на ПСР-тестове и очакват всичко да е наред, защото в противен случай ситуацията се усложнява много. Делегацията заминава на 18-и, в неделя.

Дунев разясни какъв е шансът на Й. Александров да завоюва олимпийска квота, което ще ни позволи да имаме двама представители в спортната гимнастика за първи път на олимпийски игри от Атина 2004 насам. “Първите двама в многобоя взимат квота, след като се премахнат всички, които вече са взели. Има много държави, които вече са спечелили квоти, така че по наше изчисление може да слезе до 10-то място в многобоя дори до 12-то. При много добро изиграване на съчетанията от Йордан Александров, без грешка, имаме реален шанс. Квотите са поименни, дори, не дай си Боже, нещо да се случи с Дейвид, не може да я вземе наш състезател, тя отива, при онзи, който е резерва”.

Йордан Александров подчерта, че голямото постижение втора квота, която очакват от него, не го натоварва психически, а само го мотивира. „Най-важното е да си постоянен. Надявам се да се представя по най-добрия начин и резултатите ми на 6-те уреда да го покажат“, каза гимнастикът.

Старши треньорът Милко Танкушев сподели, че възпитаниците му имат някои проблеми с контузии, но се надява да покажат най-доброто от себе си в Базел. Проведени са 4 моделирани и 3 контролни тренировки, днес и утре ще има още 2, така че подготовката в сложната обстановка на пандемията е много добра. Наставникът изрази притеснение за краката на Митко Димитров, но смята, че гимнастикът ще бъде възстановен до самото състезание. „Очаквам от състезателите добро представяне, това, което са работили, да го реализират и да защитят своето име и това на българската федерация по гимнастика”, каза Танкушев.

Митко Димитров с усмивка разказа, че всъщност няма връзки на двата глезена, а сега е разбрал от лекарите, че има и кисти. „Играя на обезболяващи“, продължи състезателят и добави, че се стреми да си изиграе съчетанията на Европейското първенство без грешки, а контузиите се надява да отшумят. Димитров ще играе на земя и на прескок.

 

„Волята е най-важното“, продължи в същия дух и Дейвид Хъдълстоун, който от края на миналата година е застигнат от три контузии. Преди Европейското първенство през декември в Мерсин, Турция, го измъчваше контузия в рамото, сега през февруари и март се появиха други болежки, разкри личният му треньор Дамян Игнатов. Именно това е забавило подготовката му за предстоящото Европейско първенство в Базел, поясни специалистът. „Искам да покажем това, което сме, в пълния си блясък“, обобщи Дейвид емоционално. Той също, както и Йордан Александров, ще играе многобой. Исус Маринов ще се състезава на халки.