България официално получи организацията на Европейското първенство по вдигане на тежести за мъже и жени през 2024 година. Шампионатът ще се проведе в "Арена София" от 12 до 20 февруари. 

"Това е най-важното континентално състезание, тъй като е олимпийска квалификация за Париж 2024", отбелязват от Европейската федерация по вдигане на тежести.

София получи първенството, което беше отнето от Турция заради допинг нарушения. 

"Искам да изкажа сърдечната си благодарност към всички замесени - сбъднахме тази мечта. За непоколебимата подкрепа и за предоставената ни невероятната възможност да бъдем домакини. За нас е истинска чест да ни бъде поверена такава престижна отговорност и обещаваме да направим това първенство незабравимо преживяване както за всички участници, така и за зрителите", обяви шефът на федерацията ни Ариф Маджид.

За последно България организира подобен форум през 2005 година в столичната зала "Универсиада".

"България има богата история в спорта, особено във вдигането на тежести. Страната има общо 37 олимпийски медала. Освен това България демонстрира изключителни способности в организирането на първенства по вдигане на тежести в световен мащаб. Новото ръководство на федерацията получи категоричната подкрепа на Министерството на младежта и спорта, Българския олимпийски комитет и София, благодарение на изключителната отдаденост и работа на президента г-н Ариф Маджид. Целта на домакините е да организират събитие, което да остане в историята на вдигането на тежести като преломен момент", допълниха от Европейската федерация.

На тридневно посещение в София бяха президентът на Европейската федерация Антонио Конфлити (Италия), генералният секретар Милан Михайлович (Сърбия) и Алекс Падуре, който е президент на румънската федерация и член на борда на Европейската централа. Тримата инспектираха и одобриха всички обекти, които се нужни за провеждането на шампионата.