Бъдещето на състезанията по сърфинг, както много специалисти смятат, вече е тук и бе тествано през тази седмица в Калифорния, където най-добрите сърфисти в света се събраха в "Сърф ранчо", за да вземат участие в тестово състезание от Световната сърф лига.

До този момент състезания от лигата са продължавали до две седмици, въпреки че продължителността им по принцип е 3-4 дни. Причината? Липса на големи и постоянни вълни.

"Сърф ранчо" обаче изглежда решението, което всички в спорта очакваха. Комплексът е дело на 11-кратния световен шампион Кели Слатър и се намира по средата между Сан Франциско и Лос Анджелис или иначе казано на 177 км от най-близкия плаж.

Слатър е изградил истински басейн за вълни, след като преди няколко години купува язовир за водни ски и инсталира машина за вълни, създадена от експерт по динамика на течностите.

Така машината създава постоянно най-перфектните възможни вълни и състезателите нямат нужда да чакат благоволението на природата.

18 от най-добрите сърфисти в света се включиха в пробното състезание. При мъжете то бе спечелено от бразилеца Габриел Медина, който остави зад себе си сънародника си Филипе Толдео. При дамите №1 бе американката Кариса Муур, а втора остана австралийката Стефани Гилмор.