Главният мениджър на националния отбор по художествена гимнастика за жени индивидуално - Бранимира Маркова заяви, че подготовката на националките върви по план и се надява пред годината те да покажат най-доброто от себе си.

"Подготовката върви по план. Момичетата са здрави и целеустремени. Ще се постараем да зарадваме феновете през тази година. Предстои Гран При в Тарту (Естония), на което ще участва Татяна Воложанина. А през месец март стартират и основните ни гимнастички Боряна Калейн, Катрин Тасева и Невяна Владинова. Искам момичетата да са здрави и тази година да покажат всичко най-добро, което могат", каза Бранимира Маркова в специално интервю за фейсбук страницата на БФХГ.

Тя коментира и представянето на Татяна Воложанина на първото официално състезание за годината Гран При на Москва през миналия уикенд. Националката се класира на 18-о място в многобоя и на седмо на финала на топка.

"Гран При Москва беше първото голямо състезание за Воложанина при жените. Участието й на форум от такова ниво е изключително важно за натрупването на състезателен опит и самочувствие. Обясних й, че трябва да се научи да бъде спокойна и уверена, когато е под напрежение. Да приеме като урок всяка допусната неточност", заяви Маркова.

Според нея, треньорската професия не е лесна, но е щастлива, че като състезател е работила с едни от най-добрите специалисти в света.

"Аз съм треньор вече 25 години. Имах шанса да работя с най-добрите треньори в света, които ме изградиха като състезател и ми дадоха основа, върху която да се развия като треньор. Благодаря им от все сърце! Никога не бих се справила без тях. Това са Костадинка Атанасова, Ефросина Ангелова, Красимира Филипова, Лили Игнатова и Нешка Робева. Треньорската професия никога не е била лесна. Масовият достъп до електронни и социални медии поставя работата ни в светлината на общественото внимание. Това е реалност, която трябва да приемем и да се научим да се съобразяваме", добави Бранимира Маркова.

"Много са качествата, които трябва да притежава един състезател. Физически данни, добра психика и спортен хъс. Това са комплексни качества. Обикновено нещата не са в идеалния вариант и всичко е въпрос на работа в залата, отново на огромно доверие между спортист и треньор. Талантът е божествено вдъхновение, който го притежава носи изключителна отговорност. Талант без труд би се похабил, докато понякога един трудолюбив състезател наваксва това, което не му е дадено свише със своя труд и упоритост", допълни треньорката.

"Най-силната мотивация за мен е талантът на момичетата, доверието им към мен и взаимната работа, което усещам ежечасно и любовта ми към любимия спорт. Разчитам на опита си, сработен екип, талантливи състезателки и добра работна атмосфера. За всяко съчетание вдъхновението идва от различно място. Понякога от хубава музика, друг път от темпераментен танц, а често от лична емоция", каза още Бранимира Маркова.