Тайбе Юсейн, Биляна Дудова, Евелина Николова и Миглена Селишна записаха историческо постижение на Европейското по борба. Първите две са златни медалистки, докато вторите  се окичиха с отличия със сребърен блясък.  

За първи път в историята на женската ни борба, страната ни има 4 финала.

Успешните ни спортистки застанаха пред камерата на „Събуди се“ по NOVA и разказаха за пътя към успеха, както и за мечтите си за бъдещето.

 „За първи път в историята на женската борба ние сме на 4 финала“, разказва Тайбе Юсеин.

„Наистина съм може би лидерът, заради опита ми. Старо куче съм. На 27 години съм. Европейската титла ме зарадва. Ако миналата година някой е решил, че съм спечелила случайно, сега затвърдих успеха. Станка Златева е велико име. Сравненията между мени нея не са много реални обаче. Тя се е борила в друга категория и все още моите успехи не са това, което тя е постигнала. За момента, да, след Станка аз съм най-успешната. Всички искат и аз искам много от себе си. Много съм амбициозна. 2016 година ми бе най-лошата година. Бях на дъното. Струва си всяка минута в залата за удоволствието, което изпитваш на почетната стълбичка. Няма такова удоволствие да пуснат химна в твоя чест“, допълни Юсеин, която сподели, че мечтае за олимпийска титла.

Евелина Николова сподели, на свой ред: „Наричат ме юнакът, може би, защото съм борбена съм и не се отказвам. И съм македонка. Последните години бяха трудни за мен. Имах застой и този медал върна увереността, апетита и жаждата за победа. Първоначално среброто го приех като неуспех, бях готова за финала. Но след това пренаредих нещата. Прецених, че ми остава малко за златен. Само спортист минал през такива неща може да разбере цената на успеха и на неуспеха. А тя е висока. Цената за този медал и за предните е да спазваш правилата и режима. Иначе не става“.

 „Дамата си е дама. Независимо какво работи, една жена винаги трябва да бъде поддържана с хубав маникюр, с хубава коса, да носи женствени дрехи. Аз съм маниак на тема маникюр“, казва още Николова, която е и шампионка по сумо, а в бъдеще мечтае за медал от Олимпиадата.

Биляна Дудова е нарината „лъвицата“ на националния тим. А защо?

 „Това, че ме наричат лъвица, значи, че на тепиха се боря като лъвица и давам цялото си сърце. Освен това съм зодия Лъв. Никога не е било лесно при мен. От малка съм се справяла с трудности. Преди много години загубих майка ми, точно на Коледа, на 25 декември, точно в моите ръце. Бях сломена от живота. Но се радвам, че успях да намеря сили. Реших, че ще продължа да се боря заради нея. Всяка титла и медал посвещавам на нея. Тежкият ми житейски път ми помогна в спорта. Всеки път, когато ми е трудно се сещам за кого го правя всичко. Вдигам високо глава и продължавам напред“, казва Дудова, която е устремена към световна и олимпийска титла.

„За първи път се случва да имаме две втори и две шампионки и едно пето място. С ред и дисциплина контролирам нещата, Понякога повишавам тон. С годините обаче все по-рядко. Те просто изпълняват нещата. Това, че някой плаче, не значи, че е слаб, а че дълго време е бил силен“, обясни треньорът Петър Касабов.

„Предполагам ме наричат жената-котка, защото съм от най-бързите. Бъркали са ме за гимнастичка. Може буи съм по-прибрана и скоромна,. Не обичам да се вдига шумоколо мен. Това е трудно, да, при все успехите“, коментира Миглена Селишка, която се стреми към класиране на Игрите в Токио през 2020 и медала.

Целия материал на NOVA може да видите в прикаченото видео!