Боряна Калейн спечели бронзов медал на финала на бухалки на 40-о Европейско първенство по художествена гимнастика в унгарската столица Будапеща.

Абсолютната европейска шампионка от Баку 2023 Калейн допусна неточност в края на изпълнението си и беше оценена с 32.900 точки, от които 16.6 за трудност, 8.000 за изпълнение и 8.300 за артистичност. За нея това е трето отличие след златото на обръч и в отборната надпревара при жените. 

Дебютантката Елвира Краснобаева направи сериозни грешки с излизане на уред извън килима и се класира седма в този финал с 30.900 точки (16.0, 7.350, 7.850, 0.300).

Европейска шампионка на бухалки стана Даниела Муниц (Израел) с 33.400 точки, а втора се нареди Лиляна Левинска (Полша) с 32.950 точки, която завоюва първо отличие в кариерата си от първенство на Стария континент.

Снимки: БТА / BTA
4 снимки

Президентът на България Румен Радев е в зала "Ласло Пап" за финалите при жените, за да подкрепи българските гимнастички. Той е в компанията на президента на Европейската гимнастика Фарид Гаибов (Азербайджан).

България има осем медала от шампионата до момента - четири златни, два сребърни и два бронзови.

По рано днес на обръч Боряна Николова спечели златото, а Стилияна Николова взе сребърното отличие. На топка Николова се нареди пета.

По-късно днес са финалите на лента при жените, както и при ансамблите на пет обръча и три ленти/две топки с българско участие. / БТА