Представяме ви историята на двама младежи, които попадат в света на крайната пристрастеност към интернет, алкохола и наркотиците.

NOVA влиза в света на зависимостите.

Как една зависимост води след себе си други? Общо 10% от всички хора в света, които ползват интернет, показват признаци на зависимост. Това казват експертите. Интернет като наркотик обикновено върви с пристрастяване към алкохол и стимуланти.

У нас повече от половината от населението ползва интернет връзка, но няма официални данни за това колко часа на ден българите прекарват в мрежата. В Националния център по наркомании нямат статистика за интернет - зависимите, тъй като хората, които се лекуват по държавна програма са единици. 

В клиниката не се използват телефони, компютри и таблети. Няма алкохол и наркотици. Интернет зависимостта е състояние, когато човек изпитва непреодолимо желание да бъде в мрежата. Не може да си сложи „спирачката”, за да излезе от интернет.

Той е на 21 години. В момента се лекува от интeрнет мания и злоупотреба с дрога.  Наричаме го с псевдонимът „Варан”. Повече от 13 години се е наричал така във виртуалния свят, в който е живял.

„За мен беше нещо ново. Аз бях на 6-годинки, когато за пръв път започнах да играя видеоигри.  „Лол на телевизора може да се играе” „Може ли и аз да пробвам”, разказва той.

Взел първата си доза наркотици на 15 и половина.

„Искахме да пробваме как стоят нещата с употребата и игрите. Естествено ми хареса”, казва той. „Основно започна с алкохол, игри. По мое време тогава излязоха компютри, зали. Беше сериозна мания”, разказва бившият геймър.

Той е  Дани, на 30, от Варна.  Съчетавал е манията по интернет с алхолизъм. Излекуван е и сега помага като доброволец в центъра за зависими. Чист е почти 2 години.

„Всичко при мен започна от много ранна възраст – около 11 годишен”, казва Дани. По собствени думи е взимал всякакви наркотици. „13 годишен ми предложиха „трева” да пробвам. Пак нещо ново и ми хареса естествено, което после се обвърза и към игрите”, казва той.

„Излизах навънка да се видя с дилъра си. Купувах си наркотици.  След това, за да се разходя малко отивах до залата да видя как са другите. Случайно да пуша марихуана с някой от тях или да употребя някой „амфетка”, разказва „Варан”.

И двамата казват, че са изпаднали в тотална изолация, имали са проблеми с училището и семейството, както и отношенията с момичетата.

„Като човек си бях доста затворен, срамежлив и ми беше трудно да се изразявам и да общувам. Може би алкохолът ми свали тези граници. Това ми хареса. Не осъзнавах реално вредата. Нямаше как да разбера, че това е вредно. Осъзнах, че това нещо сваля границите и вече мога да съм част от компанията. В реална среда. Успоредно си върви и във виртуална”, разказва Дани.

Вижте повече за зависимостта към компютърните игри, алкохола и наркотицитe в прикаченото видео!