Българският олимпийски комитет предложи помощ на украинските спортисти. Това стана след телефонен разговор на председателя на БОК Стефка Костадинова с нейния колега президента на УОК Сергей Бубка. Двамата са дългогодишни приятели още от периода на състезателната им дейност, когато десетилетия наред бяха недостижими за останалите в своите  дисциплини.
 
Костадинова е изказала съпричастност със страданията на украинския народ и е запитала Бубка дала има необходимост от помощ от страна на българското олимпийско семейство. Предложено е съдействие за осигуряване на подготвителни лагери за украински спортисти у нас.
 
От своя страна Сергей Бубка е благодарил за топлите думи и подкрепата, като е обещал да съдейства за пристигането на украински спортисти за тренировъчни лагери в България. Сред състезателите особено популярна и желана е високопланинската база Белмекен, където често провеждат подготовката си най-добрите украински атлети.
 
Сергей Бубка е сред най-влиятелните личности в световния спорт. Преди два дни легендарният състезател на овчарски скок бе определен от МОК за координатор на хуманитарната помощ от международната олимпийска общност към Украйна. 
 
"С подкрепата на Олимпийска солидарност в Лозана и неговия  екип в НОК в Украйна, г-н Бубка ще ръководи разпределението на помощта към украинската общност и спортното движение. За да улесним тази задача ще започнем да събираме информация за местонахождението на тези членове на украинската олимпийска общност, както и за текущите инициативи и подкрепа," обяви в петък президентът на МОК Томас Бах.
 
Бубка, който е олимпийски и десеткратен световен шампион, е много силно свързан с България. Освен дългогодишното приятелство със Стефка Костадинова, украинската спортна легенда бе чест гост на страната при възстановяването след състезателните сезони. Той обича да посещава и прочутите български лечебни и спа центрове. 
 
Бубка бе кандидат за президент на МОК на последните избори, спечелени от Томас Бах през 2013 година. Украинецът е подобрявал 35 пъти планетарните рекорди в овчарския скок, а днес е една от най-авторитетните личности в световния спорт.