Председателят на БОК Стефка Костадинова прие днес в олимпийската ни централа посланика на Китайската народна Република, Н. Пр. Дун Сяодзюн. На срещата бе обсъдена в подробности подготовката за провеждането на Олимпийските зимни игри Пекин 2022, които ще бъдат открити на 4 февруари догодина. С това столицата на КНР ще стане единствения град в света, който е бил домакин на летни и на зимни олимпийски игри.

Посланикът изрази огромното си задоволство да се срещне с председателя на БОК, Стефка Костадинова, която е легенда в световния спорт. „Вие сте много известна в Китай и сме дълбоко впечатлени от Вашия рекорд в скока на височина,“ каза Дун Сяодзюн. От своя страна Костадинова изказа своите отлични впечатления от организацията и провеждането на Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. и своята увереност в това, че и зимните игри ще бъдат отлично организирани.

Посланикът запозна председателя на БОК с хода на подготовката на страната за игрите и я увери, че всичко върви много гладко, спортните съоръжения вече са изцяло готови и е поставено началото на тестовите състезания по отделните спортове. С оставащите по-малко от 100 дни до откриване на игрите, домакинството на Пекин е изключително важен ангажимент на Китай пред света и негов най-нов принос към международното олимпийско движение и четирите принципа, по които Олимпиадата ще бъде организирана – „зелена, инклузивна, отворена и чиста“. Слоганът на игрите е „Заедно за споделено бъдеще“. На фона на глобалния отговор на пандемията от новия коронавирус, посланието на това мото е за сближаване, за споделяне и за общо бъдеще.

Председателят на БОК увери посланика, че както БОК, така и българските спортисти се подготвят активно за предстоящите игри и че, като спортист и спортен ръководител, много добре знае, че за състезателите участието е много важно, тъй като Олимпийските игри са венец на една спортна кариера. Стефка Костадинова изрази пълната подкрепа на БОК към игрите в Пекин, като пожела успех на китайските спортисти. „През февруари целият свят ще говори за Пекин. Националните олимпийски комитети потвърждават своят ангажимент към неполитизиране на спорта, за да може игрите в Пекин отново да съберат спортистите от цял свят в дух на надежда, мир и приобщаване,“ каза още Костадинова.

Очаква се около 20 български състезатели да участват в игрите в спортовете биатлон, ски-алпийски дисциплини, ски-скок, ски-бягане, сноуборд, фигурно пързаляне, шорттрек и шейни.

Договорено бе до игрите да се проведат съвместни инициативи между БОК и посолството, както за запознаване на българската публика с подготовката и концепцията на игрите, така и за информация към китайската публика за подготовката на българските спортисти. Предвиждат се съвместни прояви, като фото изложба, онлайн срещи и други, подробности за които ще бъдат уточнени в работен порядък.

БОК получава пълна информация от Организационния комитет и от МОК преди Пекин 2022. Първата специализирана „Книга за игрите“, касаеща мерките, които ще се прилагат по време на олимпиадата, свързани с глобалната пандемия от Ковид-19 е вече преведена на български език и ще бъде изпратена до българските спортни федерации и заинтересованите лица и организации.

Стефка Костадинова връчи на посланика „Златната значка на БОК“.