Премиерът Бойко Борисов заяви пред медиите по време на посещението си в базата за военни обучения "Црънча", че отново ще затвори всичко, ако настане нов пик на коронавируса у нас. Той даде пример с квартал "Райна Княгиня" в Ямбол, където полиция и жандармерия са блокирали района заради бум на заразени. Той спомена, че отпускането на мерките и допускането на спортуването на открити пространства е направено с цел подобряването на общото здравословно състояние на хората. 

22 снимки

"Ако не бяха тези безотоговорни хора, които се прибраха от Холандия, и с престъпно нехайство заразиха толкова хора, нямаше да имаме 69 случая, а щяхме да се движим пак между 20 и 30 на денонощие", посочи Борисов.

Той отбеляза, че навръх днешния празник Европа регистрира антирекорд - 30 000 починали от коронавирус.

"Не сме избързали с разхлабването на мерките. Позволяваме само на открито хората да могат да поседнат, леко да тръгне и бизнесът. Много предприятия си работят, трябва обаче да въведат мерки за безопасност. Не сме направили нищо, което да промени рамките на карантината. Позволихме спорта на открито и планините, за да е наред психическото и физическото здраве на хората", обясни премиерът. 

Въпреки нищожните приходи в държавния бюджет, не сме съкратили нито един разход, особено от проектите за военните, заяви Борисов и честити празника на всички храбри българи, които спазват мерките за социална изолация.