На специална пресконференция в Пресклуб България, БФ по естетическа групова гимнастика отчете 2021 г. като най-успешната в последните години. Националният отбор за жени в състав Михаела Лилкина, Сибила Карпачева, Миряна Чолакова, Добромира Ставрева, Виктория Берова, Христиана Ковачева, Сияна Табакова и Карина Нейкова спечелиха златни медали на Световния шампионат и Световната купа в София през юни, както и бронзов медал отборно на Световното първенство в Хелзинки през ноември.

Старши треньорът на националния отбор Кристина Ташева заяви пред репортерите: „Като цяло последните 5-6 години бяха трудни за нас, защото нямахме финансиране. Въпреки това през изминалите две години момичетата бяха много силни и се представиха отлично. Отборът до голяма степен се запазва в сегашния си състав, ще има тестове за нови попълнения, защото някои от гимнастичките имат физически проблеми, с които опитваме да се справим“

“Тази година беше мечтана от нас и сме щастливи, че сбъднахме мечтите си. Треньорките и тези момичетата са моето второ семейство”, каза Сияна Табакова.

Президентът на федерацията Мариета Дукова награди състезателките и Кристина Ташева с красиви плакети за силното им представяне през годината.

“Това са символични награди, един спомен за тази успешна година. Искаме да покажем, че ценим техния труд и им благодарим за всичко. Те пишат историята на българската естетическа гимнастика, която има бъдеще. Искам да им кажа, че чрез труд човек сбъдва мечтите си”, заяви развълнувана Дукова.

Тя разкри, че се обмисля да има резервен състав на националния отбор жени.

“Ще направим втори отбор, за да има приемственост. В спорт, в който най-важно е да има синхрон, един отбор трябва да е заедно поне няколко години. Бихме искали да имаме финансиране, за да може този втори състав да участва на турнири”, каза Дукова и изказа специални благодарности на служебния министър на спорта Андрей Кузманов за подкрепата през 2021 година.

“Имахме късмета да имаме временен министър – човек, който е наясно с всички проблеми, които съпътстват една подготовка. Бяха ни отпуснати средства за световния шампионат и за световното първенство. В лицето на Андрей Кузманов намерихме подкрепа, той лично награди момичетата на шампионата в София и показа едно уважение, за което дълго време сме си мечтали”, каза още Мариета Дукова.

БФ Естетическа групова гимнастика няма финансиране от Министерството на спорта от 2016 година насам.

През следващата година Световните купи ще се проведат в Естония, Казахстан, Финландия и Малайзия, а световното първенство е през ноември в Австрия.

Международната федерация по естетическа гимнастика има нов президент Лилия Морозова /Русия/, а Елена Дукова е вицепрезидент на централата. Спортът има амбиции да влезе в олимпийската програма, а на Игрите в Лос Анджелис 2028 година ще има демонстративни изпълнения.

Кристина Ташева разкри, че се очакват промени в съдийството и в правилата, най-вече в класирането да влиза по един отбор от държава, а не какво е досега по два. Догодина България ще кандидатства за домакинство на международен турнир преди световното първенство през ноември.