Базираната в Далас застрахователна компания SCA Promotions спечели заведеното дело срещу Ланс Армстронг, а съдът в Остин, щата Тексас отсъди бившата звезда в колоезденето да заплати 10 милиона долара компенсанция.

SCA е раздала 12 милиона бонуси на Армстронг по време на състезателното му кариера, но след като американецът си призна за употреба на допинг, а седемте му победи в Тур де Франс бяха заличени, от компанията решиха да си върнат дадените средства.

По неофициални данни глобата от 10 милиона е най-голямата, наложена на едно физическо лице в историята на американското съдебно производство.

Водещият адвокат по делото Джефри Тилотсън разказа интересни детайли пред Ройтерс:"Клиентът ми имаше договор с Ланс Армстронг, да му плати определена сума, ако спечели Тур Дьо Франс последователно през 2002, 2003 и 2004. Той го направи. Ние му изплатихме сумите, защото твърдеше, че е чист. Сега обаче призна, че е взимал допинг, и титлите му бяха отнети, и затова моят клиент иска тези пари обратно."

"В света на колоезденето, той имаше невероятно влияние и мощ. Можеше да откаже някой спонсор от определено списание, само за една лоша публикация за него. Можеше да попречи на други колоездачи да се състезават дори, като Франки Андрьо. Цели страници в национални всекидневници бяха публикувани срещу моя клиент, и нямаше никакъв начин да се преборим с това," продължи Тилотсън.

Армстронг многократно е обявявал под клетва, че никога не е взимал допинг, и е печелил дела за клевета с тези свои показания.

"Трудно е да се каже точно колко щети е нанесъл Ланс Армстронг на SCA с мрежата си от лъжи, но това е добър старт да се започне възстановяването им," коментира президентът на компанията Боб Хаман.

Адвокатът на Армстронг Тим Херман обаче не е съгласен: "Това е безпрецедентно решение. Няма как съд или арбитратор да отвори дело по случай, който е бил решен напълно доброволно."