В периода 17 – 25 юни 2023 г. Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин са най-голямото приобщаващо спортно събитие, в което участваха повече от 7000 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без увреждания в 26 спорта и в 2 демонстративни спорта и 2000 треньора от 170 национални делегации. 11 000 доброволци споделиха радостта от участието в игрите.

България бе представена от 39 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без интелектуални затруднения в 9 спорта – лека атлетика, боче, бадминтон, конна езда, плуване, силов трибой, тенис и за пръв път участие на обединен отбор по баскетбол 5х5 (6 атлета с интелектуални затруднения и 4 партньора без интелектуални затруднения) и хокей на трева (6 мъже и 4 жени). В делегацията са и 13 треньора, ръководителят и заместник ръководителят на делегацията и лекар. Като ключов доброволец в подкрепа на българската делегация по време на участието на Световните летни игри в Берлин‘2023 се включи Мила Андреева, инициатор за създаването на програмата на Спешъл Олимпикс в България през 1994 г. и първи национален директор. 

„Участието в Световните игри в Берлин‘2023 демонстрира резултатите от стратегическото развитие на програмата на Спешъл Олимпикс в България. На първо място, партньорството с университетите, обучаващи спортни специалисти за работа с хора с увреждания – в българската делегация участваша 10 преподаватели и студенти от Националната спортна академия „В. Левски“, специалности Адаптирана физическа активност и Баскетбол и Департамента по спорт на СУ „Климент Охридски“. Второ, партньорството със спортните федерации и техните клубове – Българска федерация по лека атлетика, Българска федерация по бадминтон, Българска федерация по баскетбол, Българска федерация по конен спорт, Българска федерация по плуване, Българска федерация по силов трибой, Българска федерация по тенис, Българска федерация по хокей на трева. И на трето място,, партньорството с българските общини - Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Добрич, Любимец, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Сандански, Свиленград, Смолян,  Стара Загора, Столична община,“ сподели националният директор на Спешъл Олимпикс България и ръководител на делегацията д-р Христо Христозов на пресконференция.

Още вижте от пресконференцията вижте в прикаченото видео.