Европейските шампионки Нургюл Салимова и Антоанета Стефанова, заедно с председателя на федерацията по шахмат Милен Василев гостуваха в NOVA. Те разказаха за големия си успех на отборното първенство в Будва, Черна гора, където с Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева постигнаха най-големия успех в историята на националния тим за жени

"Моята програма е много натоварена, но до края на годината има още важни първенства. Ние няма да имаме много време за почивка", сподели Антоанета Стефанова.

"В отборните надпревари е много важна и психологията. Аз съм много горда с момичетата, треньора и федерацията. Имаше една прекрасна атмосфера и всички играха за България", добави тя.

"От седем години българската федерация е изключена от европейския шахматен съюз поради неприятни причини. Но тази година след събранието, което се проведе на 24-и септември, председателя на европейския шахматен съюз призна новоизбраното ръководство и ни дадоха "уайлдкард", с която да участваме. Взе се решение в най-скоро време те да ни приемат като членове", сподели Василев. 

"Честно казано не очаквахме да имаме такъв сериозен успех толкова бързо. Очакваме да бъдем приети за член. Надявам се с подкрепата на държавата нашият спорт да се развива, както трябва", добави Антоанета Стефанова.

"Мисля, че шахът е много популярен в България, тази година е много успешна. Тази титла е черешката на тортата. Надявам се, че новото поколение ще следва нашия пример. Шахът е страхотна игра, която развива много качества в децата", сподели Нургюл Салимова, която грабна и индивидуално отличие от европейското в Будва.

"Както вече казах, целите са лиценз и много работа с подготовка за младите състезатели, клубовете и националните отбори", заяви Стефанова за финал.

Повече чуйте във видеото.