Новият ансамбъл на България по художествена гимнастика се завърна от участие На Гран При в Москва, където нашите спечелиха един златен и два сребърни медала.

Те обаче са наясно, че се намират в самото начало на ъптя си и настояват да не бъдат наричани „златните момичета“, каквото прозвище имаше предишният ни ансамбъл.

Три момичета от състава на новия ансамбъл – капитанът Симона Дянкова, Мадлен Радуканова и Елена Бинева, бяха гостенки в студиото на „Здравей, България“ по NOVA, след като късно в понеделник се завърнаха от руската столица. Те бяха в компанията на своя треньор Весела Димитрова и помощник-треньорът Михаела Маевска – едно от наистина „златните момичета“, вече в нова роля.

Между другото Мадлен Радуканова е дъщеря на треньора на футболния Пирин и бивш такъв на ЦСКА и Славия Милен Радуканов. Елена Бинева пък е щерка на Слави Бинев – политик, бивш евродепутат, спортист и бизнесмен.

Ето какво споделиха младите дами в студиото:

„Притеснявахме се, беше ни първо състезание, но като излязохме на килима, то вече премина. Аз тренирам във Варна от 6-годишна. Сега сутрин сме от 6:30 на балет, така започва денят ни. Спортът ни е такъв, че няма друг начин. Бяхме на стълбичката, слушахме химна. Но не можем да кажем, че сме златни. Има много дълъг път пред нас. Михаела доскоро е била на наше място, аз лично съм и била съотборничка. Тя знае какво е да й се карат, държи се внимателно с нас. Това, че играхме смело и с вдъхновение, това ни донесе доброто представяне. Има големи очаквания към нас, но гледаме да не обръщаме внимание и да си вършим работата. Сега имаме два дни почивка, в четвъртък сме на тренировка.“, Симона.

„Аз тренирам от 4-годишна, но не си спомням първото ми влизане в залата. Майка ми ме заведе. Щом го правим, значи е удоволствие. За училище – ходим на консултации, дават ни тестове и ходим на изпити. Аз специално живея така от пет години. От 7-ми клас съм така. Преди да излезем на терена, има някакво вълнение. Когато видим публиката обаче, се отпускаме и играем“, Елена Бинева.

„Аз тренирам от 5-годишна, в Левски-Триадица, от София съм. В началото е повече забавление и игри. И два-три пъти седмично. Звъннах първо на родителите ми. Те ми казаха, че много се гордеят. Приятелки сме всички в отбора“, сподели Мадлен Радуканова.

„В началото ми беше много странно, но вече започнахме да градим колектив.“, добави Маевска

„По цял ден сме заедно, те са ми като дъщери. След тренировка ставаме други хора. Те спазват специален хранителен режим и се хранят доста здравословно. Да, ядат шоколад, баница, но по схема. Те наистина играха с голямо желание в Москва. Нямаха търпение да отидат на състезание. Искаха да се покажат и успяха. Сега следва участие в Гран При в Киев и после участия в четири от световните купи“, треньорът им Весела Димитрова.

„За новите момичета трябваше много неща да се променят около триката. От няколко години триката са с много камъни. На стария ансамбъл триката бяха за Рио около 10 000 камъни, тези сега са с по-малко. Те си казват своите изисквания. В началото като видят костюма без камъни гледат малко скептично. Има понякога и разногласия. Като видя момичетата да са щастливи и почетната стълбичка, удовлетворението е невероятно. Направиха невероятен старт. Ще им пожелая първо да са здрави, да нямат контузии.“, разказва Росица Савчева, дизайнер на костюмите..