Русия спечели титлата в многобоя при ансамблите на Световното първенство по художествена гимнастика в японския град Китакюшу.
Анастасия Близнюк, Полина Орлова, Ангелина Шкатова, Алиса Тищенко и Мария Толкачьова събраха сбор от 88.350 точки, след като получиха 46.250 за композицията си с пет топки и 42.100 точки за три обръча и два чифта бухалки.


Русия печели световната титла в многобоя при ансамблите неизменно от 2015 година насам.
Олимпийските шампионки от България не участват заради контузия на Лаура Траатс.

На второ място е Италия с 86.000 точки (44.350 и 41.650), а на трето Беларус с 85.400 точки (44.900 и 40.500). Топ 6 се допълва от Япония, Китай и Азербайджан.

Русия в състав Дина Аверина, Арина Аверина и ансамбъл жени спечели и отборната титла на шампионата. Така Дина Аверина завоюва 17-и златен медал от световно първенство в кариерата си, изравнявайки постижението на трикратната абсолютна световна шампионка Евгения Канаева.

"Тази победа е балсам за душата. Защото нас много критикуваха, но всички лидери сега изчезнаха някъде - и отборите на България, и на Израел. Днес нашите момичета се представиха блестящо", заяви президентът на руската федерация Ирина Винер-Усманова.

На шампионата участваха 18 ансамбъла. Финалите на отделните уреди са в неделя.

Световното първенство продължава утре с финала на индивидуалния многобой при жените с участието на Боряна Калейн и Татяна Воложанина.