Вълнуващи 131 km предложи отсечката между Пазарджик и Пловдив. Почти веднага след реалния старт бяха предприети атаки, като първоначално се оформи челна група от 13 колоездачи. Британецът Пол Дабъл от "Холсуорд" успя да изкачи първи сериозната височината над Дебърщица, по която на моменти наклонът достигаше 10%. В крайна сметка след изкачването и по много техничното спукане през Пещера се запази група от 11 колоездачи, които успяха да поддържат преднина от над минута и половина.
Така битката остана да се реши във финален спринт между челниците. От тях за победата в етапа се пребори Патрик Стош от "Востер", но той няма да облече жълтата фланелка на лидер, тъй като беше наказан с добавебо време и 50 швейцарски франка за неправомерна помощ от сервизен автомобил. Така лидерското трико облече 19-годишния Алесандро Барони от "Галина Колозио", който бе втори днес.
 
Другата голяма колоездачна новина от днес е, че зала "Колодрума" , пред която финишира колоната в Пловдив, ще приеме ЕП на писта за мъже и жени от 11 до 15 ноември тази година.
 
Утре Обиколката на България продължава по най-дългия етап. 137 километра до Сливен. Стартът е в 13:15 отново пред зала "Колодрума".