40 години след една от големите трагедии в българския спорт, мистерията продължава да обгръща случая. На днешния ден (16 март) през 1978 година в местност между селата Габаре, Тлачене и Върбица се разбива самолет ТУ 134 малко след излитането си.

На борда има 73 души. Сред пътниците са и национални състезателки по художествена гимнастика, предвождани от легендарната Жулиета Шишманова и Румяна Стефанова. С тях са и Албена Петрова, Валентина Кирилова, пианистката на националките Снежана Михайлова и съдийката Севдалина Попова. Няма оцелели.

40 години загадките около катастрофата остават, а циркулиращите версии не дават ясен отговор какво е в основата на трагедията.

Сегашния кмет на село Тлачене - Тошко Сашов - е дете, когато се случва катастрофата. Той си играе с колело в региона:

„Играех си и шумът ме накара да видя самолета. Летеше ниско и имаше черен дим около него. Имаше шум, а след това се разби“, разказва сегашният кмет и добавя: „Кръжаха хеликоптери, издирваха нещо“.

Версиите са различни. Според едната самолетът излита от София в посока Варшава, но има проблем и иска да се върне. Така и не успява. Другата е, че имало сблъсък с друг военен самолет, а третата е техническа неизправност.

Журналистът Теменужка Йотова вече три десетилетия се опитва да разплете сложния възел, се сочи в репортаж на NOVA:

„Работейки по темата години наред много неща ме стъписаха. Прекият свидетел е един овчар, здрав, прав до този момент – внезапно умира след това от сърдечен удар. Втори човек, също свидетел на случилото се, дългогодишен работник в каменоломна, тоест човек, който може да работи с взривни неща, изведнъж при инцидент се самовзривява“, споделя Йотова.

„Знам, че близките на гимнастичките са правили опит през Великото народно събрание да искат ново разследване, но им е отказано“, добавя журналистът.

Въпреки слуховете, че черната кутия на самолета е погребана под бетон, такава била намерена и била предадена на авиокомпанията.