Днешната дата е паметна за българския спорт. Преди 31 години на 30 август родината ни влезе в аналите на световната лека атлетика с едно феноменално постижение. Тогава Стефка Костадинова постави недостижимия и до момента рекорд в скока на височина при дамите. 

Това се случи на Световното първенство в Рим. В последния си опит на недостижимите дотогава дори за нея самата 209 см тя преминава през летвата, за да се приземи във вечността на световния спорт с това велико постижение. 

Златният медал за Стефка е един от многото в нейната величествена кариера. Тя не просто е примата на скока на височина, тя е най-великата, която някога се е подвизавала в тази дисциплина. И е преодолявала гросмайсторската граница от 2 метра най-много от всички състезателки в историята. 

Мнозина се опитаха да я доближат, но никоя не скочи толкова високо и не изгря толкова ярко, колкото нашата Стефка Костадинова. А по всичко личи, че рекордът ѝ няма да бъде подобрен скоро. Дори и да стане, всички в България таим надежди наследничката ѝ да бъде правещата фурор Мирела Демирева.