244 състезатели от 16 спортни клуба ще се включат в Държавното първенство по триатлон - спринтова дистанция (26-27 юни 2021г.) в Бургас, организирано от Българската асоциация по триатлон (БАТ).

Мястото е Северната част на Морската градина, а центъра на събитието е паркинг “Капаните”.

Събитието в цифри: 
- 60 са заявените мъже, 13 са жените (750 м. плуване, 20 км. колоездене, 5 км. бягане)
- 6 възрастовите категории (най-малките са на възраст до 10 г.)
- 42 участници в Отворения старт (за аматьори)
- 5 държавни комплекси щафети
- 6 корпоративни щафети
- 1 отбор "Супертриатлонист"

Няколко дебюта ще видим на Държавното първенство:

- За първи път в България ще се проведе Държавен комплекс щафета, съставена от 2 момчета и 2 момичета. Това е сред дисциплините на Международния съюз по триатлон. 

- За първи път се организира Корпоративна щафета - 6 компании се престрашиха да включат свои щафети. Ще бъдат представени от по един служител във всяка от дисциплините на триатлона - плуване, колоездене и бягане. 

- За първи път Българската асоциация по триатлон организира щафета на спортни звезди и млади хора със специални потребности. Те заедно ще формират отбора, наречен “Супертриатлонист”.

“Супертриатлонист” е инициатива на БАТ, която ще представи три големи спортни имена, които ще участват в отбор с младежи със специални потребности в отворения старт в Бургас, за да насочат социалното внимание към истинските възможности на своите вдъхновени партньори.

Плувецът Цанко Цанков, един от най-успешните ни олимпийци – Евгения Раданова и ултрамаратонецът Краси Георгиев ще застанат на старта на надпреварата за аматьори и корпоративни участници на 26 юни в Бургас. 

Всеки от тях ще премине през една от трите дистанции в състезанието – плуване (Цанков), колоездене (Раданова) и бягане (Георгиев). През цялото време трите вдъхновяващи личности ще бъдат в тандем с участници със специални потребности, използвайки необходимите средства за транспортиране – лодка, колело и количка. В проекта ще се включат и младежи със специални потребности, които ще преодоляват дисциплините без чужда помощ! Така създаденият отбор ще носи името „Супертриатлонист“.

Българската асоциация по триатлон (БАТ) е лицензирана от ММС през 2020 година. В нея членуват 17 клуба с 472 картотекирани състезатели в 6 възрастови групи: Бенжамин 10 и по-малки, Деца 11-12, Младша възраст 13-14, Старша възраст 15-16, Младежи и Девойки 17-19 и Мъже и жени +19г.

Триатлонът дебютира на олимпийски игри в  Сидни през 2000 година. През 2016 година в Рио де Жанейро дебют прави и паратриатлонът.