Нова етапна победа постигна белгиецът Вут ван Аерт и увеличи преднината си в класирането за активност на колоездачната Обиколка на Франция. Той победи днес в 8-ия етап от престижното състезание, което беше с дължина 186.3 километра от Доле до Лозана, пресичайки границата с Швейцария.

Вут ван Аерт демонстрира впечатляващ късен спринт, буквално истинска експлозия в хълмистия етап. Белгиецът постигна втората си етапна победа в това издание в спринта с доста ограничена група колоездачи. Отсечката, в която той атакува, беше с дължина 4.8 километра при среден наклон от 4,6%.

Носителят на зелената фланелка Ван Аерт, който сега има преднина от 115 точки в класирането по точки пред холандеца Фабио Якобсен, победи австралиеца Майкъл Матюс във финалния спринт. Матюс стартира спринта си на 200 метра преди финала, но Ван Аерт успя да го задмине и да завърши първи с време 4 часа, 13 минути и 6 секунди.

Матюс, както и третият – Тадей Погачар (Словения), завършиха с времето на победителя. Третото място днес запазва жълтата фланелка за словенеца Погачар, който е на върха в главното индивидуално класиране с общо време 28 часа, 56 минути и 16 секунди. Днес той демонстрира сериозна тактическа подготовка, като взе втори бонус от 4 секунди в специален участък.

Втори е Йонас Винегорд (Дания) на 39 секунди, а трети върви Герайнт Томас (Уелс) на минута и 14 секунди.

Погачар беше въвлечен и в ранно в етапа сбутване на колоездачите, при което паднаха ветеранът Наиро Кинтана, Ромен Барде, още един французин Давид Гауду и шампионът от 2018-а година Герайнт Томас. За радост паданията станаха по тревата край трасето и нито един от въвлечените в сблъсъка не пострада. Три минути след този момент трима души се откъснаха на върха – Матия Катанео, Фредерик Фризон и Фред Райт от Великобритания, но бегълците бързо бяха застигнати.

Утре състезанието продължава с 9-ия етап от Егле (Швейцария) до Шател, отново в рамките на Франция.