Индия ще направи всичко възможно, за да спечели домакинството на Олимпийските игри през 2032 година, съобщи президентът на Индийския олимпийски комитет Нариндер Батра. Преди десет години азиатската страна прие Игрите на Британската общност със смесен успех, като отнесе доста критики за подготовката си, но Батра твърди, че Индия си е извлякла поуките от това и е готова да приеме най-големия спортен форум на планетата. По официални данни на worldometers.info Индия е втората най-населена страна в света с 1.3 милиарда души, след водача Китай с 1.4 милиарда.

"Напълно сериозни сме за кандидатурите ни за Младежката олимпиада през 2026 и Олимпиадата през 2032. В момента различни екипи инспектират множество спортни съоръжения и след това ще представят доклад, но надали ще има някаква активност до декември. Сега не е времето да говорим с бизнеса или правителството за домакинството на Олимпиада. Сега най-важното е да се справим с този световен проблем", сподели Батра, визирайки пандемията от коронавируса. Президентът на ИОК допълни, че крайното решение дали Индия ще кандидатства за Игрите след 12 години може да бъде взето чак през 2025 година.

Въпреки огромното си население, спортистите се представят незадоволително на Олимпийските игри. В Рио де Жанейро преди 4 лета представителите на нацията завоюваха едва 2 медала. Батра обаче е уверен, че на 32-те Летни олимпийски игри в Токио следващото лято Индия ще стигне поне до 10 отличия.

"Около 80 индийски спортисти са се класирали за Олимпиадата и аз оставам на мнението си, че ще спечелим двуцифрен брой медали, независимо от отлагането на Игрите. Определено очаквам от мъжкия хокеен тим медал", убеден е началникът относно отбора на Индия по хокей на трева.

Пренасрочените Летни олимпийски игри за 2021 година ще се проведат в Токио, тези през 2024 - в Париж (за трети път след 1900 и 1924 година), а 2028-а - в Лос Анджелис (също за трети път след 1932 и 1984). Думите на Нариндер Батра, че решението за кандидатурата ще се вземе след 5 години не е случайно, защото често пъти всеки домакин се избира 7 години преди провеждането на най-мащабното спортно събитие. Интересно изключение бе направено при последната селекция, защото се реши местоположението не само на олимпиадата през 2024, но и тази през 2028 година. Спорът кой от двата града да получи честта след 4 лета бе решен чрез компромис, тъй като тогава ще се навършат 100 години от последното домакинство на Париж, а "Градът на ангелите" от своя страна се задоволи с факта, че със сигурност ще поеме щафетата от "Града на любовта".