На 17-18 октомври в "домашната" на софиянци планина Витоша се проведе осмото поредно издание на зрелищното събитие "Home Mountain Bike Cup".

Състезанието по традиция се провежда в средата на октомври и е част от календара на Столична Община и Фондация София – Европейска столица на спорта.

Близо 100 участници от всички краища на България премериха сили в едно от най-оспорваните и очаквани състезания за годината. Арена на надпреварата бе трасето за спускане Бай Кръстьо над Драгалевци, което е с дължина около 2 километра и включва множество стръмни скоростни отсечки, корени, камъни, скокове и други естествени и изкуствени препятствия. Дъждът, които се изсипа в петък вечер преди състезанието направи трасето доста хлъзгаво и още по-интересно и предизвикателно за
участниците.

Най-добро време във финала постигна Румен Белезирев от клуб Гравити, който успя да спре часовника на 2:13.09 минути, оставяйки основния си опонент Стивиан Гатев от клуб Хоталич на 1.3 секунди зад него.

При дамите с огромна преднина от над 20 секунди на първото стъпало на почетната стълбичка се нареди детската Световна шампионка Изабела Янкова от Райдърс Юнайтед. На второ и трето място след нея се наредиха съотборничките ѝ Деница Тошева и Венета Захариева.

В категорията на юношите между 15-16 години, конкуренцията беше много голяма, а младежите постигнаха времена сходни на тези в категория мъже елит. Най-добро време от 2:20.62 минути успя да постигне представителя на отбора на Райдърс Юнайтед Димитър Мазнейков. На второ и трето място след него се класираха Калоян Янкулов от Плевен и Велин Дойчев от Ендуро Уориърс.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.