Убийството е едно от най-тежките престъпления, което човешката история познава. Да отнемеш живот е непростимо деяние, което завинаги оставя парещ белег върху близките на жертвата. Съдебният процес и по-точно присъдата за извършителя само частично притъпяват болката, докато липсата и тъгата по погубеното остават.

Истината е, че никой в нито една сфера на обществото не е застрахован. Всеки би могъл да се окаже от едната или от другата страна. В спорта има достатъчно доказателства.

Да станеш жертва на професионален атлет не нещо, което се случва притеснително често, но в същото време случаите не са и малко. В списъка ще откриете имената на няколко известни боксьори, играчи от НФЛ, звезди от НБА и други спортисти, които по един или друг начин причиняват нечия гибел. Дали става дума за преднамерено убийство или инцидент, дали са осъдени или не, тези спортни знаменитости технически са убийци.

Аарън Ернандес – Бившият футболист на Ню Ингланд Пейтриътс бе осъден в САЩ за убийство първа степен (т.е. предумишлено – б.р.). През 2013 година той е обвинен за смъртта на Один Лойд, който е гадже на сестрата на неговата годеница. Ернандес и двама други мъже взимат Лойд от дома му, откарват го до отдалечен индустриален парк, където го прострелват фатално 6 пъти. През 2012 година Ернандес обвинен в убийството на други двама мъже, но по-рано през тази бе оправдан. Малко след това решение играчът се обесва в килията си.

Антъни Смит – Някогашният ас на Оукланд Рейдърс бе осъден за убийството на трима души в течение на 3 години. През 2015-а той бе намерен за виновен в стрелбата от 1999 година по Кевин и Рики Нетълс. Смит е осъден също и за смъртта на Денис Хендерсън през 2001 година, на когото нанася фатални рани с нож.

О Джей Симпсън – Един от най-известните случаи в историята на американския спорт. През 1995 година бившият състезател по американски футбол и актьор е оправдан за убийствата на съпругата си Никол Браун Симпсън и нейния любовник Роналд Голдман. Две години по-късно обаче граждански съд го намира за виновен за фаталните нападения. През 2007 година Симпсън също така е осъден за въоръжен грабеж, нападение със смъртоносно оръжие и още други обвинения. Присъдата му е от 9 до 33 години зад решетките.

Карлос Монсон – Аржентинският боксьор е обвинен в убийството на жена си Алисия Мунис през 1988 година. Осъден е на 11 години затвор, като умира в пътен инцидент през 1995 година, докато е в отпуск.

Оскар Писториус – Падението на вдъхновяващия южноафрикански спринтьор се случи само в рамките на няколко години. През 2013 година той бе обвинен в убийството на своята приятелка – моделът Реева Стеенкамп. Писториус, който стана първият атлет с два ампутирани крака, участвал в Олимпийски игри, бе признат за виновен и осъден на 6 години зад решетките.

Емил Грифит – На 24 март 1962 година Грифит прави 12-рундов мач срещу Бени „Хлапето” Парет. Мачът приключва, когато Парет изпада в кома след 29 последователни удара. Десет дни по-късно боксьорът издъхва в болницата. Мачът се предава на живо по американската телевизия ABC.

Джейсън Уилямс – През 2002 година обяснява, че се е задявал с пушка, когато тя гръмва и убива Костас Кристофи. През 2010 година Уилямс пледира виновен в нападение с оръжие и е осъден на 5 години затвор.

Марк Роговски – През 1991 година скейтбордистъ Марк Роговски е обвивен за изнасилването и убийството на Джесика Бергстен. Той е осъден да лежи 31 години в затвора за престъпленията си, след като признава, че след сексуалната атака я е удушил и заровил в пустинята..

Муки Блейлок – През 2014 година баскетболистът Муки Блейлок е осъден на 15 години затвор заради убийство с моторно превозно средство.

Естебан де Хесус – През 1981 година боксьорът Естебан де Хесус е осъден за убийство, след като отнема живота на 17-годишно момче при спор след пътен инцидент. Присъдата му е доживотна. На 37 години и само 2 седмици след края на делото пуерториканецът умира от СПИН.

Хироши Огава – През 2005 година японският бейзболист Хироши Огава получава доживотна присъда за убийството на 67-годишна жена.

Лесли Хилтън – През 1955 състезателят по крикет на Западна Индия Лесли Хилтън убива съпругата си. Той е осъден на смърт чрез обесване.

Дани Хийтли – Канадския хокеист Дани Хийтли бе осъден за убийство с моторно превозно средство през 2003 година. Той кара извън разрешените лимити на скоростта и губи контрол над автомобила си, причинявайки фатални травми на своя спътник.

Марк Сесилион – През 2004 година френският ръгбист Марк Сесилион стреля по жена си и я убива по време на купон. Осъден е на 20 години зад решетките.

Бруно Фернандес де Соуса – Бившият втратар на Фламенго бе осъден през март 2013 година за убийството на бившата си приятелка Елиза Самудио, която изчезва 3 години по-рано. Соуса, неговата настояща приятелка и бившата му съпруга са сред 9-те обвинени в мъченията и убийството на Самудио, която се опитвала да докаже, че има син от вратаря. Футболистът е осъден на 22 години и 3 месеца.