Много хора имат своето собствено мнение за това кои са най-добрите бойци в света на смесените бойни изкуства за всички времена.

Предложената класация се базира на три критерии, оценени от 1 до 10, като с 10-ка е най-високата оценка.

Техният прайм: Добрите атлети обикновено имат период от време, когато представянето им е на върха. В пиковите си години най-добрите ММА бойци не само превъзхождат опонентите си, те доминират над конкуренцията.

Дълголетие в спорта: Най-добрите ММА бойци трябва да имат дълга кариера, която не е подложена на много контузии. Те не само трябва да се бият дълго време, те трябва да се бият добре в дълъг период от време.

Нематериални активи: Величието понякога се определя от специални постижения или лични характеристики, който не могат да бъдат измерени чрез представяне или дълга кариера. Това може да е тяхна уникална стратегия или физическо надмощие. Така или иначе, това е същността на боеца, която му дава предимство.

Ето и най-добрите в тази сфера:

1. Андерсон Силва

Прайм (10): От 22 април 2006 година до 13 октомври 2012 година, Андерсон "Паякът" Силва просто мачкаше опонентите си. Когато едни от най-изявените бойци в средна категория се състезаваха в UFC, Силва записа професионален рекорд от 17-0. Нещо повече, през това време той завърши 14 от 17-те си опонента. Някои от имената? Какво ще кажете за Чаел Сонен (два пъри чрез захват за отказване и един път чрез ТКО), Юшин Оками (ТКО), Витор Белфорт (КО), Форест Грифин (КО), Дан Хендерсън (захват за отказване), Джеймс Ървин (КО), Рич Франклин (два пъти чрез ТКО), Нейт Маркуард (ТКО), Травис Лутър (захват за отказване) и Крис Лебен (КО).

Продължителност (9): Силва започва своята кариера през 1997 година и в първите си 20 срещи той записва професионален рекорд от 16-4. През тези ранни години той побеждава бойци като Хайто Сакурай, Карлос Нютън, Джеръми Хорн, Лий Мъри и Хорхе Ривера. Силва губи четири битки през този период, но той вече се е сражавал с най-добрите бойци.

Нематериални активи (9,5): Президентът на UFC Дейна Уайт определи Силва като "Най-добрият боец в света на смесените бойни изкуства за всички времена". Силва е един от онези бойци, които използваха традиционни техники от различни бойни изкуства - като фронтален ритник в лицето и страничен удар в коленете - и ги накара да работят в света на смесените бойни изкуства.

Обща оценка: 28,5

2. Фьодор Емелианенко

Прайм (10): Говорете за прайм! От 6 април 2001 година до 7 ноември 2009 година Фьодор Емелианенко е непобеден. Това са 28 поредни срещи. Той победи някои от най-добрите бойци в тежка категория в този спорт, включително Антонио Роджерио Ногейра (на два пъти чрез съдийско решение) и Мирко "Кро Коп" Филипович (съдийско решение). След падението на Pride Fighting Championship, той отказа бойци като Андрей Арловски (КО) и Тим Силвия (захват за отказване). По онова време и двамата опоненти бяха сред най-добрите бойци в тежка категория на UFC, докато той все още беше в Pride.

Един отрицателни фактор оказва влияние върху Фьодор. Той се състезава в Pride във времена, в които някои от най-добрите бойци вече бяха в UFC. С други думи, той не се конкурираше с най-добрите атлети по това време. Въпреки това, Фьодор си остава един от най-велики бойци за всички времена.

Дълголетие в спорта (8,5): Праймът на Фьодор беше продължителен. Неговите победи се простират в период от осем години.

Нематериални активи (9,5): За много дълъг период от време имаше мистика около този стоически боец. Той е широко смятан за най-великия боец в тежка категория, а професионалният му рекорд от 35-4 потвърждава това.

Обща оценка: 28

3. Джордж Сен Пиер

Прайм (9,5): Сен Пиер е притежател на професионален рекорд от 25-2 в света на смесените бойни изкуства, а приключението му в спорта започва на 25 януари 2002 година. Единствените му две загуби са от Мат Хюз (захват за отказване) и Мат Сера (ТКО). Той отмъсти за загубата си от Хюз в два отделни случая, като победи един от най-великите за всички времена чрез ТКО и захват за отказване. Той също така отмъсти и на Сера (чрез ТКО), чиято победа над него се определя като една от най-големите изненади в историята на ММА за всички времена.

Сен Пиер също така записа победи и над Каро Парижян (съдийско решение), Джей Херон (ТКО), Джейсън Милър (съдийско решение), Франк Триг (захват за отказване), Шон Шерк (ТКО), Би Джей Пен (съдийско решение и ТКО), Джош Кошчак (два пъти чрез съдийско решение), Джон Фич (съдийско решение), Тиаго Алвес (съдийско решение), Карлос Кондит (съдийско решение) и Ник Диаз (съдийско решение). Единственият отрицателен фактор, който можем да отбележим за Сен Пиер е, че повечето от победите му са дошли чрез съдийско решение, за разлика от двамата топ бойци над него.

Дълголетие в спорта (8): Да поставим това в перспектива, праймът на Сен Пиер се простира почти през цялата му кариера: Никак не е зле, а?

Нематериални активи (8,5): Тук ще бъдем кратки и ясни: Сен Пиер е един от най-популярните бойци на ММА в цялата история на спорта.

Обща оценка: 26

4. Мат Хюз

Прайм (9,5): От 17 март 2001 година до 23 септември 2006 година, Мат Хюз записва рекорд от 19-1 в ММА, като отмъсти за единствената си загуба от Би Джей Пен чрез ТКО в една от най-добрите битки за всички времена. Преди това той записа рекорд от 22-3. В неговия прайм той има победи над бойци като Джордж Сен Пиер (захват за отказване), Карлос Нютън (КО и ТКО), Шон Шерк (съдийско решение), Франк Триг (два пъти чрез захват за отказване), Ройс Грейси (КО), Би Джей Пен (ТКО). Да не говорим, че по време на най-добрите си години, Хюз защити титлата си цели седем пъти.

Дълголетие в спорта (9): Хюз започна своята кариера с победа на 1 януари 1998 година. До 23 септември 2006 година той записа рекорд в ММА от 41-4. След като записа две поредни загуби от Сен Пиер и Тиаго Алвес, Хюз успя да спечели следващите си три мача. Между 23 май 2009 и 7 август 2010 година той победи Мат Сера (съдийско решение), Рензо Грейси (ТКО) и Рикардо Алмейда (захват за отказване). Това, ако не е дълголетие!

Нематериални активи (7,5): Капитанът на нокаутите донесе вълнение в Октагона. Той беше най-добрият шампион на UFC от гледна точна на защитата, когато беше в топ форма. Да не говорим, че той е този, който победи Ройс Грейси, който пък въведе модерната ера в ММА.

Обща оценка: 26

5. Ройс Грейси

Прайм (8,5): От 12 ноември 1993 до 7 април 1995 година Ройс Грейси записва рекорд от 11-0-1. През това време той печели три турнира на UFC, повече, от колкото някой е печелил по време на битките в турнирен стил за организацията. Нещо повече, той спря всичките си 11 опонента чрез захвати за отказване. Освен това Грейси записа победи над двамата си най-големи конкуренти: Кен Шамрок и Дан Севърн. Срещу Севърн, боец от най-високо ниво с предимство от 40 килограма, Грейси доказа, че е в състояние да издържи срещу него в продължение на 16 минути преди да го победи чрез захват за отказване.

Дълголетие в спорта (7): Грейси се отдалечи от спорта в продължение на пет години, след като завърши наравно с Кен Шамрок, защото не беше доволен от промените в правилата, включващи времеви ограничения. Когато най-накрая Грейси се завърна на 30 януари 2000 година, той записа рекорд от 3-2-2, две от равенствата дойдоха в срещи без съдии - срещу Хидехико Йошида и Хидео Токоро.

Нематериални активи (10): Грейси побеждава в тази категория всеки друг боец. Говорим за човека, който е създател на модерната ера в ММА. Неговото представяне в турнирите на UFC доказа, че граплингът е по-добър от всички стилове свързани с нанасяне на удари. Неговото бразилско джу-джицу властваше над далеч по-едри от него опоненти. Днес почти всеки боец на високо нови тренира граплинг уменията си. Това казва нещо...

Обща оценка: 25,5

6. Вандерлей Силва

Прайм (9): От 12 август 2000 до 1 юли 2006 година, Вандерлей Силва записа рекорд от 20-2-1. В този забележителен период той победи бойци като Куинтън "Рампейдж" Джаксън (КО и ТКО), Хидехико Йошида (на два пъти чрез съдийско решение), Казуши Сакураба (КО, ТКО), Рикардо Арона (съдийско решение) и Гай Мезгер (КО). Никак не е зле. Освен това, той определено е един от най-великите бойци в историята на Pride.

Дълголетие в спорта: Силва беше боец на високо ниво доста дълго време. Говорим за човек, който започна да се бие през 1996 година, демонстрирайки своите качества в различни организации, включително и в UFC. В най-популярната организации в днешно време той записа три победи в петте си битки между 21 февруари 2010 и 3 март 2013 година - Брайън Стан (КО), Кунг Лий (ТКО) и Майкъл Биспинг (съдийско решение).

Нематериални активи (8): Силва победи бойци от световна класа както в полутежка, така и в тежка категория. Той е известен като вероятно най-свирепият боец в историята на спорта, винаги готов да поеме удар, за да нанесе такъв. Освен това Вандерлей винаги е бил готов да се бие с всеки, което може би е повлияло върху продължителността на кариерата му. Например той се е изправял срещу доста по-едри от него бойци като Мирко "Кро Коп" Филипович и Марк Хънт.

Обща оценка: 25,5

7. Антонио Роджерио Ногейра

Прайм (8,5): От 9 октомври до 2 февруари 2008 година, Антонио Роджерио Ногейра записа професионален рекорд от 22-2. През това време той подчини бойци като Хийт Херинг (три пъти), Марк Коулман (захват за отказване), Боб Сап (захват за отказване), Дан Хендерсън (захват за отказване), Рико Родригес (съдийско решение), Мирко "Кро Коп" Филипович (захват за отказване), Фабрицио Вердум (съдийско решение), Джош Барнет (съдийско решение) и Тим Силвия (захват за отказване).

Ногейра имаше невероятно дълъг прайм с някои огромни победи, въпреки че някои от най-добрите бойци в света се състезаваха за UFC по онова време. Той задържа титлата в тежка категория за кратко, преди Фьодор Емелианенко да го победи.

Дълголетие в спорта (9): Ногейра се подвизаваше на много високи ниво, побеждавайки кой ли не в света на смесените бойни изкуства, включително и Ранди Котур.

Нематериални активи (8): Той е един от най-добрите бойци в света що се отнася до граплинг умения, което му помогна да спечели титлите в тежка категория както в Pride, така и в UFC.

Обща оценка: 25,5

8. Ранди Котур

Прайм (7): Ранди "Капитан Америка" Котур никога не е записвал дълга впечатляваща серия от победи. Може да се твърди, че истинският му прайм е бил между 9 октомври 2000 година и 2 ноември 2001 година, когато той спечели шест от седемте си битки, побеждавайки опоненти като Джеръми Хорн (съдийско решение), Кевин Ранделман (ТКО), Цуеши Косака (съдийско решение) и Педро Ризо (КО и съдийско решение). В този период той спечели титлата на UFC в тежка категория и я защити два пъти.

Дълголетие в спорта (8,5): Котур започва своята кариера на 30 май 1997 година. Той се пенсионира на 30 април 2011 година, след като спечели три от последните си четири битки. С други думи, дълголетието му беше впечатляващо. Нещо повече, той започна да се бие професионално на 33-годишна възраст, което е време, в което много от неговите колеги започват да залязват.

Нематериални активи (9,5): Котур е една от първите истински звезди на ММА. Той също така е един от само двамата бойци, които досега са печелели титлата на UFC в две различни категории. И накрая, той беше първият, който сложи точка на споровете между боксьори и ММА бойци, след като записа доминираща победа над Джеймс Тони (шампион по бокс в три категории).

Обща оценка: 25

9. Бас Рутен

Прайм (9): Межди 8 април 1995 година и 7 май 1999 година, Бас Рутен записва рекорд от 20-0-1, като се състезава главно в организацията Pancrase. През това време той печели и титлата на UFC в тежка категория след противоречиво съдийско решение в срещата му с Кевин Ранделман. По време на най-голямата му серия от победи, Рутен подчинява бойци като Морис Смит (захват за отказване), Джейсън Делусия (захват за отказване, ТКО), Минору Сузуки (захват за отказване), Гай Мезгер (захват за отказване), Франк Шамрок (ТКО и съдийско решение), Масакатсу Фунаки (ТКО) и Цуеши Косака (ТКО). Най-добрите дни на Рутен трябва да се считат за едно от най-добрите в историята на спорта.

Дълголетие в спорта (7): По-ранните битки на Рутен между 1993 и 1995 година не бяха толкова добри, колкото тези в неговия прайм. Въпреки това той записа рекорд от 7-4 по това време, губейки на два пъти от Кен Шамрок и един път от брат му Франк. Освен това многото контузии пречат на рейтинга му за дълголетие.

Нематериални активи (8): Рутен е един от първите доминантни бойци в стойка, които пожънаха успех в UFC. Той е и един от първите бойци, които осъзнаха, че е необходимо да тренират различни стилове, за да може да са добри както на земята, така и в изправено положение. В крайна сметка той се превърна в отличен боец, което допринесе и за невероятната му серия от победи.

Обща оценка: 24,5

10. Казуши Сакураба

Прайм (7,5): От 21 декември 1997 година до 9 декември 2000 година, Казуши Сакураба записва внушителния рекорд от 11-1-1, докато се подвизаваше под банера на Pride Fighting Championship. Той има победи над Ройлър Грейси, Ройс Грейси, Рензо Грейси и Райън Грейси през този период, спечелвайки си прякора "Убиецът на Грейсита". Сакураба има победи и над бойци като Марк Силвейра, Рърнън Уайт, Карлос Нютън, Витор Белфорт, Гай Мезгер и Куинтън "Рампейдж" Джаксън по време на най-добрите си години, всички идващи след захвати за отказване, освен срещу Белфорт (съдийско решение).

Дълголетие в спорта (7,5): До 29 декември 2015 година Сакураба продължава да търси начин да спечели битка, като последната му победа дойде през 25 октомври 2009 година в срещата му с Зелг Гелешич. Межди 3 ноември 2001 година и 29 декември 2015 година той записва професионален рекорд от 13-14.

Нематериални активи (9,5): Само един боец в тази класация - Ройс Грейси - има по-добри нематериални активи от Сакураба. Като побеждава почти всички от фамилията Грейси, той показва, че школата "Gracie Jiu Jitsu" сама по себе си не е била ненадмината. През 2017 година Сакураба е приет в "Залата на славата" в света на смесените бойни изкуства.

Обща оценка: 24,5