Оксана Чусовитина е една от най-уникалните действащи спортистки в света. Тя става световна шампионка в спортната гимнастика като част от националния отбор на СССР през 1991 година, а след това печели златото на Олимпиадата през 1992. По-късно животът се стича така, че да защитава цветовете на Узбекистан, печели шест медал, в това число и злато на Световно първенство.

Състезава се за Германия на Олимпиадата в Пекин, когато вече е на 33 години. Тогава печели сребърен медал. След това отново се връща в Узбекистан и продължава с успехите… Днес е на 44. Но не спира. На последния шампионат в Щутгарт, Оксана Чусовитина спечели квота за своята осма Олимпиада.

Къде е границата?

„Засега ми харесва да се състезавам, успявам. Ще ходя в залата, докато не я заключат. Имам и мечта - да спечеля медал за Узбекистан от Олимпиадата. Става дума за мечта. Толкова силно го желая. Затова влагам всички усилия, за да сбъдна тази мечта, първата крачка вече е направена. А следващата - ще видим какво ще се случи”, сподели Оксана Чусовитина пред „Спорт-Експрес”.

„Правя една тренировка на ден - продължава от 11 до 14 часа. Цялата втора половина от деня ми е свободна. Мога да отделя време за семейството си, за съпруга си, за хобито си, да изляза на кафе с приятели. Например, обичам да яздя. Имам две кучета, обичам да играя и с тях. Ходя на кино, преди това винаги чета анотациите за филмите. Все още не съм гледала „Жокера”, но ще го направя. Имам живот на най-обикновен човек.”

„В залата правя само обема от работа, който е необходим. Не повече. Свързано е с възрастта ми. Не обичам масажите, предпочитам сауна, басейн, това е най-доброто възстановяване за мен.”

Как се печели от спортната гимнастика?

„Имам съпруг (смее се). Разбира се, федерацията ми плаща заплата. Няма нищо общо с футболните заплати, но в Ташкент животът не е някакъв разкош. Участвам в шоу програми, но не заради парите”, добавя още Оксана Чусовитина, която заедно с Йордан Йовчев се включи в спектакъла на Алексей Немов в Москва.

За Симон Байлс

„Симон има много тежко детство, тя е голям боец, затова постигна толкова много. Тя е била в сиропиталище, майка ѝ е злоупотребявала с наркотици и алкохол. Тя учи нови упражнения, тренира всеки ден по 8 часа в залата. Тя е много възпитано момиче, не се главозамайва от успехите. Мисля, че може да бъде наречена най-великата в спортната гимнастика.”