Теодор Александров изигра един мач в основната схема на Асарел Оупън България 2017 и го загуби от японеца Канамицу. Така българското участие в Панагюрище остана само при двойки мъже. 

Александров трудно започна двубоя с японеца и загуби първите два гейма. Намали на 1:2, но не успя да изравни до 2:2 един продължителен гейм. Последва 2:3 след като обърна развоя на 5 гейм. Последният гейм не бе проблем за Канамицу и японеца продължи напред след успех с 4:2 гейма.

Теодор бе разочаарован след срещата , но остана реалист. Той заяви за Gong.bg: "Трудно влязох в двубоя, защото ми бе първи на турнира. Първите два гейма бях разколебан на сервис-посрещане. После открих противопоставяне и влязох в открит дуел. След 1:2 гейма загубих тежък гейм и ми бе трудно да се върна в мача. Спечелих и втори гейм, но в последния гейм допуснах леки грешки и това ми коства загубата."

Единствените българи, които продължават напред на Асарел Оупън България 2017 са двойката мъже Теодор Александров и Денислав Коджабашев.