Стотици любители на фотографията се събраха за откриването на третото поредно издание на международния Фотосалон „Старт Фото София“. Сред тях бяха редица олимпийски, световни и европейски шампиони, хора на културата и изкуствата, журналисти и общественици.

Кратко приветствие към присъстващи отправи министърът на спорта Красен Кралев, който връчи приза в раздел „Спорт“ на победителя Цончо Балканджиев, съобщава sofia2018.bg.

Заместник кметът на София д-р Тодор Чобанов предаде поздравителен адрес от кмета Йорданка Фандъкова и говори за значението на подобни инициативи, преди да награди част от призьорите. Той изтъкна факта, че това издание на фотосалона преминава под егидата на София – Европейска столица на спорта и в него над 270 участници показват над 3000 снимки.

Както и в предишните две години и сега проявата е под патронажа на Столична община в партньорство с Международната федерация за фотографско изкуство (FIAP), Национално сдружение фотографска академия България "Янка Кюркчиева", Международната федерация по борба и Европейския съюз по борба.

Събитието е единствено по рода си в България поради наличието на раздел „Спорт“, който е важен и с оглед признанието, което получи София да бъде Европейска столица на спорта през 2018 година.

„Идеята на екипа на „Старт фото“ със спортната тема в толкова престижен салон е да покажем, че спортът и културата вървят ръка за ръка. Присъствието на подтемата „Борба“ в първия фотосалон бе свързано и с битката, която най-древният спорт води за оставането си в програмата на олимпийските игри,“ твърди доайенът на спортната фотография у нас Бончук Андонов, основен двигател в организирането на фотосалона.

И тази година изложбената част е представена в галерията на Националната художествена академия и отново най-добрите отново са отличени с плакети и награди. От близо 3000 фотографии бяха избрани 287, от тях са изложени най-добрите 130.

Фотосалонът е открит за посетители до 8 септември.