Артисти и младежи доброволци танцуваха и развяваха знамена на Китай, след като Пекин беше избран за град-домакин на Зимната Олимпиада през 2022 година.

Тържествата в Китай започнаха непосредствено, след като столицата им беше избрана да посрещне Игрите след вота на128-та сесия на МОК в Куала Лумпур, Малайзия.

"Много съм развълнувана. Това е огромна гордост за Китай", каза Чжан Хун олимпийска шампионка по бързо пързаляне с кънки на 1000 метра в Сочи.

"Това ще промени животът на толкова много хора", заявяваха говорителите по телевизията.

Млади доброволци, облечени еднакво, развяваха националния флаг на Китай и знамена с логото на Пекин пред стадион "Птиче генздо", където ще е откриващата церемония на Игрите през 2022 година.

Малко по-рано днес, Пекин беше избран за домакин на зимните олимпийски игри през 2022 година. Китайската столица беше избрана пред казахстанския град Алмати. Тайното гласуване се проведе днес в Куала Лумпур, като 85 членове на МОК дадоха своя вот.

Пекин спечели домакинството с 44 гласа срещу 40 за Алмати. Пекин се превърна в първия град, който ще е домакин и на зимна и на лятна Олимпиада, след като прие Игрите през 2008 година.

Зимната Олимпиада през 2018 година ще се проведат в Пхьончхан, Южна Корея. Пекин и Алмати останаха единствените два претендента за домакинство на Зимните олимпийски игри през 2022 година, но президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах признава, че изборът ще бъде много труден. Осло, Стокхолм, Лвов и Краков също бяха сред желаещите да приемат Олимпиадата, но се отказаха от надпреварата, заради страхове от сериозните разходи, след като Русия изхарчи повече от 50 милиарда долара за Игрите в Сочи.

Китай, чийто успехи в зимните спортове са изключително скромни, се надява да увеличи интереса в страната към тях с домакинство през 2022 година. Организационният комитет на кандидатурата на Пекин отхвърли критиките, че в страната няма снеговалежи, а съоръженията са тъврде далеч едно от друго. /БГНЕС