С церемонията по откриването на Параолимпиадата на стадион "Маракана" в Рио де Жанейро бе сложено началото на Игрите.

Всички състезания на Параолимпийските игри ще преминат на същите спортни обекти, на които се проведе и лятната Олимпиада в Рио. Съревнованията обхващат 22 вида спорт и предвиждат 528 медала.

Знаменосец на родната делегация бе гюлетласкачката Иванка Колева.

В програмата на Параолимпиадата са включени: академично гребане, баскетбол, велоспорт, конна езда, волейбол, голбол, джудо, лека атлетика, тенис на маса, ветроходство, пауърлифтинг, плуване, ръгби, стрелба, стрелба с лък, тенис, фехтовка (на колички), футбол (по 5 души), футбол (по 7 души).

За пръв път са включени кану и триатлон.

Състезателната програма ще продължи до 18-и септември. /БГНЕС

Представленията бяха изгледани на живо и от президента на Международния параолимпийски комитет Филип Крейвън, който загуби краката си след падане при изкачаване на скала на 16-годишна възраст. Той подчерта, че бразилският народ трябва да подкрепи параолимпийците.

"В страна, която се изправи пред много предизвикателства в последно време, параолимпийците могат да покажат как да бъдат избегнати ограниченията. Можем да докажем, че пред хората има неограничени възможности. Спортистите ще ви изненадат, вдъхновят и въодушевят, но най-вече, те ще ви променят", каза той.