Два дни центърът на София се преобрази в огромна спортна площадка,  огласяна от хиляди столичани жадни за активен и здравословен начин на  живот, съобщава сайтът www.sofia2018.bg Първото издание на Extreme Fest  събра от петък до неделя над 10 000 участници и зрители на многобройните  активности, с които бе отбелязан финалът на Европейската седмица на  спорта.

Баскетбол, мотошоу, екстремни дисциплини, бънджи, акробатика и бойни  изкуства, тенис на маса, катерене на стена, тест райд на велосипеди и  лонг борд, фрийрън … Всеки можеше да намери предизвикателство за себе си  в горещите празнични дни. Важно бе и личното участие, организаторите  “Level Seven” се бяха погрижили посетителите да получат уроци от  професионалисти на 10-те сета, които предложиха възможности за  практикуване на 20 активности и дисциплини. Повечето от тях бяха  демонстрации и училища, в които всеки дръзнал да изпробва нивото си на  екстремност можеше да се включи.

Фестът е част от кампанията София 2018 – Европейска столица на спорта и  бе подкрепен от Програма за съфинансиране на спортни събития, форуми,  кампании и инициативи под патронажа на кмета на Столична община за 2015  г. „Желанието ни е да развием тази сцена у нас и да променим нагласата и  начина на мислене към екстремните спортове. Целта ни е чрез този  фестивал за няколко дни да обърнем фокуса върху екстремните спортове и  да покажем, че когато се практикуват в контролирани условия, всъщност са  нещо доста приятно,“ споделиха от сдружението “Level Seven”, което има  още по-големи амбиции за следващото издание на форума.

Най-масов като отбори бе турнирът по баскетбол 3х3, но най-много желаещи  имаше за катеренето по стена и скоковете с бънджи от 40 метра. Шампиони  на баскетбол са: до 18 г. юноши Шампион(Боби Петров, Ивайло Донев,  Николай Тихов и Калоян Георгиев), девойки Септември(Йоана Дончева,  Гергана Козарева, Мари Пантова и Радостина Дожанова), момчета до 15 г.  Чукни Лара(Лъчезар Везирски, Марин Петров, Емил Петров и Камен Петков).

„Няма да спрем да се опитваме да предоставяме нови и нови възможности на  столичани и гостите на София за активен и здравословен начин на живот.  Спортът е жизненост, енергия, динамика, спортът е живот и всеки би  трябвало да има възможност да го практикува в различните му форми и  активности. София2018 има за цел да подпомогне хората в това отношение и  да съдейства за подобряване състоянието на спортната инфраструктура в  столицата,“ заяви Анатоли Илиев, секретар на Оргкомитета на София2018 –  Европейска столица на спорта.

Най-много зрители пък се стекоха в събота вечер, когато над 8000  наблюдаваха на живо невероятното моторно шоу. То стартира с  демонстрацията на Хюндай i20 Coupe R1, после карт шампионът Николай  Върбицалиев показа виртуозност, след което професионалистите от  Mirafiori Александър Язов, Стефан Цанков, Владислав Пешев, Росен Цанков,  Стефан Зашев, Ангел Харизанов и Ивайло Алексиев подпалиха гумите и  вдигнаха адреналина, а в края Мото-Стънт специалистите Стоян Йорданов,  Румен Ралев и Венци Василев обраха овациите с невероятните си изпълнения  и трикове, показали че няма невъзможни неща с моторите. Голяма атракция в неделя бяха демонстрациите по фрий рън, които през  целия ден привличаха вниманието на зрителите с изключително трудните  трикове и изпълнения.

Програмата на кампания София2018 – Европейска столица на спорта  продължава следваща неделя с планинското бягане и спортно-туристическия  празник „Витоша – моята планина“, а след две седмици, на 4 октомври, е  Софийският маратон.