В зала “Раковски” започна лагерът на девойки ансамбъл под ръководството на Вяра Ваташка и Цветелина Найденова.

Президентът на БФХГ Илиана Раева приветства състезателките и представи целия щаб, който ще работи и ще се грижи за отбора. Тя предложи всяка от ансамбъл жени да си избере по една от малките състезателки и да бъде нейният най-близък приятел в залата, да бъде нейният помощник и да я въведе в правилата на националните отбори и националната база.

И големи и малки останаха очаровани от предложението. Големите ще се превръщат и на треньори за малките. Ще има специални часове, в които всяка ще тренира и помага на своята избраница.

Хореограф на отбора ще е Георги Аспарухов, а танцов педагог ще е Светлин Димитров.

След проведената селекция, в която взеха участие 35 състезателки от 13 спортни клуба, треньорският екип в състав Вяра Ваташка – старши треньор, Цветелина Найденова – помощник треньор, Весела Димитрова – старши треньор ансамбъл жени избраха 12 гимнастички, които формират разширен състав, съобщават от българската федерация по художествена гимнастика.

Треньорите, които съгласно регламента за НО имат решаващата дума при определяне на състава, предложиха състезателки, които отговарят на специфичните изисквания на ансамбловата дисциплина в художествената гимнастика и включват освен физически качества и реакция, и визия /ръст и външен вид/.

Поради тези причини в състава не попаднаха някои талантливи гимнастички, чието развитие обаче ще бъде наблюдавано от треньорите.

Разширен състав НО ансамбъл девойки:
1. Снежана Колева – род. 2004год. КХГ Тракия Елит
2. Моника Заркова – род. 2004год. КХГ Левски Илиана
3. Маргарита Василева – род. 2005год. КХГ Славия
4. Ивайла Дафчева – род. 2005год. КХГ Тракия Елит
5. Сияна Табакова – род. 2004год. КХГ Академик
6. Александра Кьосева – род. 2004год. КХГ Славия
7. Анелия Желязкова – род. 2005год. КХГ Олимпия
8. Жанина Георгиева – род. 2004год. КХГ Олимпия 74
9. Мартина Илиева – род. 2005год. КХГ Левски Триадица
10. Карина Димитрова – род. 2005год. КХГ Славия
11. Полина Коларова – род. 2006год. КХГ Тракия Елит 
12. Яна Момчилова - род. 2004год. КХГ Тракия Елит

Първият лагер, който се провежда в националната база “Раковски“ ще бъде съвместно с НО ансамбъл жени. Целта е идеята за приемственост по отношение на подготовка и методика на обучение да се осъществи по-лесно. Отборът ще бъде пряко наблюдаван от старши треньора на НО ансамбъл жени.

В плана на лагера се включва класически екзерсиз, танци, обща и специфична физическа подготовка, основна техника и обемен материал.