Шерика Джаксън от Ямайка направи фантастично бягане и взе златото в спринта на 200 метра при жените с второ постижение за всички времена - 21.45 секунди.

28-годишната Джаксън премина завоя заедно с петкратната световна шампионка на 100 метра Шели-Ан Фрейзър-Прайс (Ямайка) и световната шампионка на 200 метра от Доха 2019 Дина Ашър-Смит (Великобритания), но във вторите 100 метра беше изключiтелно бърза. Тя пресече финала за 21.45 секунди - рекорд на шампионатите, национален рекорд и второ постижение на 200 метра в историята след световния рекорд на Флорънс Грифит-Джойнър (САЩ) от 21.34 секунди от Игрите в Сеул 88.

Шели-Ан Фрейзър-Прайс спечели среброто с личен рекорд за сезона 21.81 секунди, а Ашър-Смит завърши трета с 22.02 секунди.

Двукратната олимпийска шампионка Елейн Томпсън-Хера (Ямайка) финишира седма с 22.39, далеч от личния си рекорд за сезона 21.97 секунди, с което вече заема трето място във вечната ранглиста.

Двете американки във финала Аби Стейнър и Тамара Кларк се класираха съответно пета и шеста с 22.26 и 22.32. 

"Чувствам се страхотно. Излязох и направих шоу. Най-бързата жива жена, национален рекорд и рекорд на шампионатите, не мога да се оплача", каза Джаксън.

28-годишната спринтьорка има доста индивидуални медали в кариерата си, включително сребро на 100 метра в Юджийн миналия уикенд, но сега спечели и първа индивидуална световна титла.

"Знам, че Шели вероятно е една от най-добрите спринтьорки в света на завои, така че трябваше да пробягам кривата възможно най-силно. Знам, че съм силна и бърза преди финала, така че знаех, че когато в крайна сметка я настигна, мога да я изпреваря", добави шампионката.

Джаксън каза, че не мисли за времена и рекорди. Върховото постижение на Грифит-Джойнър, която почина през 1998 година на 38, преди се смяташе за недосегаемо, но вече не е така.

35-годишната Фрейзър-Прайс, която спечели световната титла на 200 метра през 2013 година, започна отлично и водеше до завоя преди Джаксънда я изпревари.

"Бях наистина уморена физически и психически, но исках да изляза и да направя добро бягане", каза Фрейзър-Прайс.