Повече от 200 души се включиха в четвъртото издание на Лудогорския маратон. Събитието, организирано от клуб „Зелена стъпка“, се проведе в неделя в горите на местността Пчелина край Разград.

Бегачи и колоездачи от цяла България и от чужбина се надпреварваха по пътищата на Лудогорието.

Камен Тончев (5:44 часа) и Виктория Данова (6:55 часа) спечелиха първите места при мъжете и жените в най-тежката категория – дуатлон, включваща 42 километра колоездене и 21 километра бягане.

В категорията маратон (42 километра бягане) победител е  Милен Тончев с 4:03 часа, при жените най-бърза бе Гергана Малчева с 5:04 часа. Най-бързият колоездач Калин Русев измина същата дистанция за 2:45 часа, а при жените първа бе Венцислава Цачева с 4:08 часа.

Йордан Петров бе без конкуренция на най-масовата дисциплина – 21 километра бягане с 1:33 часа, а най-бърза при жените бе Таня Димитрова с 1:49 часа.

Осемнадесетгодишният разградчанин Симеон Николов премина най-бързо 21-километровото трасе с колело за 1:19 часа, а Кремена Пенева завърши за 1:58.

Най-кратката дистанция за възрастни бе бягането на 10 километра, там победители са Румен Стаматов с 43:42 мин. и Виолета Тотева с 57:51 мин.

Кметът на Разград д-р Валентин Василев приветства участниците и ги увери, че винаги ще са добре дошли в този красив край. Повечето от присъствалите споделиха, че наистина са очаровани от красотите на района и от цялата организация, позволила им да изкарат един много хубав уикенд сред природата.

Освен от Община Разград, събитието бе подкрепено от Агрохимконсулт-3, Магазини ЯКО, Ideal Standard, Амилум България, Интер Инженеринг-10, HIGH5, Солети Хрус-Хрус, сайта за планинско колоездене MTB-BG.com, общинският съветник Джипо Джипов.
Тази година освен да се забавляват, участниците бяха обединени от благотворителна кауза. Организаторите бяха поставили касичка за дарения за талантливия млад колоездач Митко Тодоров, който се бори с тежко заболяване. В касичката се събраха 722 лева, които ще бъдат преведени по сметката на бабата на момчето.

Митко е държавен шампион на шосе и писта през 2014 г. (заедно със своите съотборници), и взема бронзов медал в индивидуалното бягане по часовник през 2014 и 2015 г. Най-успешният му сезон е 2016 г. (когато става златен медалист на писта и шосе с отбора си и победител в купите „Троян”, „Обзор” и „Сливен”), но за съжаление в края на лятото на 2016 г. е диагностициран с рак (сарком на меките тъкани). Бащата на Митко сподели пред  членовете на „Зелена стъпка”, че един ден от лечението му в Турция струва около 1000 лв. Затова на старт-финала се събираха средства, като срещу дарение от 10 или повече лева, дарителите получаваха подарък тениска от различни състезания на „Зелена стъпка” (Камчийски пясъци, Лудогорски маратон и Via Pontica).

Всеки може да помогне с дарение по сметката.
Банкова сметка: IBAN BG65STSA93000023886722  
Донка Недева Югова,
ДСК, клон Обзор