Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Илиана Раева откри официално осмото издание на международния турнир по художествена гимнастика "София къп", който започна във вторник в "Арена Армеец".

Раева приветства всички гимнастички и треньори и пожела успех на всички състезателки в тазгодишната надпревара. Турнирът е съпътстващ Световната купа в София, която ще се проведе в 30 март до 1 април.

"За мен е удоволствие, че за осма поредна година София е домакин на международен турнир по художествена гимнастика. Тази година имаме рекордните 40 гимнастички при жените. От петък започва Световната купа, а България е домакин и на световното първенство по художествена гимнастика през септември. Пожелавам успех на всички", каза Илиана Раева.

В церемонията по откриването участваха още трикратната световна шампионка, вицепрезидентът на БФХГ и президент на Техническия комитет по художествена гимнастика на Европейския съюз по гимнастика Мария Петрова, Евангелия Трикомити, супервайзър на турнира, и други.

В турнира при жените за отличията спорят общо 38 гимнастички, а при девойките ще участват около 90 гимнастички. 

Главен съдия на международния турнир е Даниела Велчева, а за България сред съдиите е Християна Тодорова. 

Входът за зрителите за международния турнир е свободен./БТА