България вече постави рекорд, заяви президентът на Европейската федерация по вдигане на тежести Антонио Конфлити по време на официалното откриване на Европейското първенство по вдигане на тежести, на което „Арена София“ е домакин.
 
"България има 12 олимпийски шампиони по вдигане на тежести. България е страна с традиции във вдигането на тежести. И ние сме много щастливи след 19 години да се върнем тук, защото България е наш дом. Благодаря ви много за гостоприемството и за страхотната работа, която свършихте. Защото България вече постави рекорд! Само преди два дни тук имаше голям концерт. И за 24 часа вече имаме тази фантастична и отлично подредена и организирана зала, която през следващите дни ще приеме нашите състезатели“, каза президентът на Европейската федерация по вдигане на тежести, който откри първенството. Той подчерта още, че шампионатът е изключително важен, защото е и олимпийска квалификации.
 
Президентът на Българската федерация по вдигане на тежести - Ариф Маджид, изказа благодарност на всички, участвали в организацията на Световното първенство.
 
"Изключително горд съм като президент на Българската федерация по вдигане на тежести, че 15 години по-късно България отново е домакин на Европейско първенство в този спорт. България има много голяма традиция във вдигането на тежести, за жалост, в последните години изгубихме фокуса и спортът беше оставен на заден план. Посрещаме над 400 участници от Европа, както и нашите гости от САЩ, благодаря на всички, които са тук. Благодаря на всички хора, които работиха толкова усилено, за да може сега да дадем старт на Европейското първенство, което е и квалификация за Олимпийските игри. Благодаря на всички състезатели и техните екипи, които ще направят всичко, за да може това спортно събитие да е зрелищно. Благодаря на нашите спонсори, които ни се довериха и застанаха зад нас в това начинание. На всички спортисти и най-вече на българския отбор, пожелавам успех, пожелавам много спечелени медали, и най-вече едни приятни 10 дни, в които да се насладим на този прекрасен спорт", заяви Маджид.
 
В официалното откриване взе участие министърът на младежта и спорта Димитър Илиев. Той изтъкна огромните български традиции във вдигането на тежести и пожела на всички участници успех, както и вярата си, че най-подготвените ще си тръгнат от София като победители.
 
Сред официалните гости на церемонията бяха Небие Кабак – председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание, заместник-министъра на спорта Даниела Дашева и ректора на НСА Красимир Петков.