Българската федерация по художествена гимнастика връчи специални плакети на олимпийските шампионки от ансамбъла по художествена гимнастика на специална церемония. Президентът на централата Илиана Раева награди гимнастичките, техните клубове и лични треньори по повод завоюването на историческите златни отличия в Токио 2020.
 
Плакети получиха Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и техните треньорки в ансамбъла Весела Димитрова и Михаела Маевска.
 
Наградени бяха още КХГ Чар-ДКС с председател Мария Чипрянова и Филипа Филипова, личен треньор на Симона Дянкова; КХГ Левски Триадица с председател Валентина Щерева и Мария Кънчева, личен треньор на Мадлен Радуканова; Светла Славова и Мирослава Батаклиева, лични треньори на Лаура Траатс; КХГ Черноморец Бургас с председател Ана Бошева и Мария Калангерова, личен треньор на Стефани Кирякова; КХГ Велбъжд Кюстендил с председател Валя Машова, личен треньор на Ерика Зафирова за периода от 2005 до 2009 година и КХГ Олимпия 74 с председател Петя Монева, личен треньор за Зафирова от 2009 до 2016; КХЛ Илиана с предсетадел Ина Ананиева, последен клуб на Ерика Зафирова и Стефани Кирякова; Ефросина Ангелова и Белла Маркова, лични треньори на Ерика Зафирова в различни периоди от кариерата й.
 
"За мен това е наистина една от най-специалните церемонии. На 2 януари за втори път се разболях от коронавирус и тогава реших да се направи нещо за клубовете и треньорите, които са изградили олимпийските шампионки от ансамбъла. Вярвам и знам, че треньорите са тези, които отварят вълшебната врата към този спорт на малките момиченца. Те са нещо специално, те са учители, които показват пътя на децата към голямата кариера", каза Илиана Раева.
 
Олимпийските шампионки все още се вълнуват от спечелената титла, въпреки че оттогава са изминали повече от шест месеца.
 
"Когато гледаме клипчета се вълнуваме много. Искаме да благодарим на г-жа Раева за тази церемония, защото нашите треньори са важна част от пътя ни и от този успех", заяви Симона Дянкова.
 
"Всички тези треньори за нас са много важни, защото са ни запалили, накарали са ни да се влюбим в този спорт", добави Лаура Траатс.
 
Олимпийските шампионки панират да направят Мастър клас, за да предават опита си на по-младите.
 
"Искаме да предадем всичко, което сме научили на по-малките гимнастички", каза Ерика Зафирова.