Турският мегаполис Истанбул ще изпрати кандидатура за домакин на Летните Олимпийски игри през 2032 година. Това съобщи вицепрезидентът на Националния олимпийски комитет Хасан Арат в интервю за Анадолската агенция.

Истанбул вече бе кандидат за организатор на тазгодишната Олимпиада, но изборите бяха спечелени от Токио.

"Считам, че Турция не трябва да се отказва от амбициите си да бъде домакин на Олимпиада. Истанбул трябва да бъде сред кандидатите за организиране на летните Олимпийски игри през 2032 година, не бива да се отказваме от тази цел", заяви Арат.

"Турция успешно се справя с пандемията от коронавирус, изпълнила е своите ангажименти за изграждане на инфраструктура по време на подготовката за кандидатстването за Игрите през 2020 г. Имаме пътища, метро, ново летище - строителството на всички обекти е завършено. Истанбул е готов и ще бъде кандидат, това решение вече е взето на държавно ниво", допълни той.

Олимпийските игри в Токио бяха пренасрочени с 12 месеца за 2021 г. заради пандемията от коронавирус и ще се състоят от 23 юли до 8 август.

След Токио, олимпийският фланг ще бъде връчен на французите, които ще приемат най-големия спортен форум на планетата в Париж за трети път в историята след 1900 и 1924 година. 2028-а е отредена за Лос Анджелис, който също ще е домакин за трети път след 1932 и 1984 година.

За България това означава, че олимпийският огън ще е по-близо от когато и да било до нас. През 1896 и 2004 година Игрите са се провеждали в гръцката столица Атина, но градът край Босфора е значително по-близо до южната граница на страната ни.