На днешния ден преди точно половин век в Мюнхен се случва историческо за български спорт събитие. На 29 август 1972 г. по време на олимпийските игри в баварската столица българските щанги печелят първата си олимпийска титла. Това става благодарение на феноменалното представяне на Норайр Нурикян, отвоювал в епична битка и със световен рекорд златния медал. Четири години по-късно дребничкият щангист ще повтори своя подвиг и на игрите в Монреал.
 
Знаменитата годишнина бе отбелязана днес с емоционална церемония в Музея на спорта. Да поздравят великия шампион се събраха десетки легендарни спортисти и треньори, дейци на спорта, общественици и журналисти. Архивни видеокадри и прочувствени слова припомниха най-паметните мигове от забележителната кариера на Нурикян и най-вече спечелването на първото му олимпийско злато в Мюнхен. Силно развълнуван Норайр благодари за топлите думи, като връчи и трите си златни медала от световни и европейски първенства на Музея на спорта. Големият спортист и треньор бе специално отличен от Министерството на младежта и спорта, Българския олимпийски комитет и др..
 
Нурикян е един от едва шестимата печелили два пъти олимпийско злато за България. В богата визитка на великият шампион има още две световни титли (по това време олимпийските турнири са били и световни първенства), сребро от световното в Хавана 1973, бронз от шампионатите на планетата в Лима 1971 и в Манила 1974, а на континенталния подиум е записал злато в Берлин 1976, сребро в Констанца 1972 и в Мадрид 1973 и бронз във Варшава 1969 и във Верона 1974. Подобрил е 5 световни рекорда - два в изхвърлянето и три в трибоя (на времето щангистите се състезаваха на повдигане, изхвърляне и изтласкване).
 
След прекратяване на състезателната си кариера Нурикян продължава да дава сърце и душа за каузата на щангите. Четиринайсет  години е помощник на Абаджиев, в националния отбор, а впоследствие самият той като старши треньор извежда Иван Иванов  до олимпийското злато в Барселона 1992. На игрите България печели още 3 медала в щангите, а славният Норайр записва няколко силни години начело на първия ни тим. Работи също и като генерален секретар на Българската федерация и определено е в основата на успехите на няколко поколения забележителни наши щангисти.