Олимпийската шампионка в гимнастиката от Лондон 2012 Маккийла Мароуни разкри, че е била сексуално малтретирана от бившия лекар на американския национален отбор по спортна гимнастика Лари Насар още от 13-годишна възраст. 21-годишната Мароуни обясни, че това е продължило в рамките на 7 години.

Насар в момента е в затвора като очаква процес срещу себе си в Мичиган за множество случаи на сексуално малтретиране. По-рано през годината той призна, че притежава и снимки, съдържащи насилие срещу деца.

Мароуни обяви, че "ненужните и отвратителни" действия на лекаря са започнали по време на тренировъчен лагер на националния отбор в Тексас. "Не престана докато не напуснах спорта", сподели тя.

В следствие на разкритията на други с нейната съдба, гимнастичката реши да разкрие случилото се с нея. Тя е част от отбора на САЩ, който спечели златото в отборното класиране в Лондон, а освен това спечели и сребро на прескок.

"Бях малтретирана от доктор Лари Насар, отборен лекар на американския национален отбор по гимнастика и на олимпийския тим", написа тя в Туитър.

"Изглеждаше, че когато и където този човек намираше шанс, аз бях "на процедури". Случи се в Лондон преди моя отбор и аз да спечелим златния медал, случи се преди да спечеля моето сребро."

Тя е и най-популярният спортист, който открито признава за това, което Насар е правил. Стотици други жени и момичета направиха същото, което доведе до разследването срещу лекаря.

Почти три десетилетия Насар работи с отбора по гимнастика на САЩ и е част от делегацията на четири Олимпиади. Той отрече обвиненията, а президентът на американската гимнастика Стив Пени подаде оставка след случилото се.

"Ужасени и отвратени сме от нещата, заради които Лари Насар е обвинен. Съжаляваме за спортистите, които са били засегнати по време на тяхната гимнастическа кариера", споделят от местната федерация.