Ноа Лайлс защити титлата си на 200 метра на Световното първенство по лека атлетика в Юджийн (САЩ), превръщайки се в третия най-бърз атлет за всички времена на дистанцията и повеждайки втори американски подиум в спринта.

Американецът финишира за 19.31 секунди, най-добро време в света за сезона и нов национален рекорд.

Бронзовият медалист от Токио 2020 Лайлс водеше до средата на бягането и увеличи темпото до финала, като сънародниците му Кени Беднарек и 18-годишният Ерийон Найтън се бореха от завоя и на правата за среброто и бронза.

Беднарек стана втори с 19.77 секунди, а Найтън завърши на трета позиция с 19.80.

Лайлс разкъса екипа си след финала, а домакинската публика в Юджийн изпадна в еуфория.

"Днес е моят ден. Най-накрая успях да направя това, за което мечтаех. Цялото ми семейство е тук", каза той на пистата, след като счупи националния рекорд на четирикратния олимпийски шампион Майкъл Джонсън, който беше в сила от 1996 година насам.

Първоначално времето на Лайлс беше показано като 19.32, което би изравнило рекорда на Джонсън. След това обаче то беше актуализирано до официалното 19.31, когато той беше обърнат с гръб. 25-годишният спринтьор беше очевидно изумен, когато забеляза новата цифра на таблото.

Това беше вторият подиум за американските спринтьори в Юджийн, след като Фред Кърли, Марвин Брейси и Трейвън Бромел взеха медалите на 100 метра.

Лайлс се качи на гърба на талисмана на Световното първенство и прекоси пистата след церемонията по награждаването за радост на феновете.